Toliko Srba – koliko i manjinaca

SO Zrenjanin izmenila odluku o sastavu Saveta za međunacionalne odnose, pa će tako kadrovska komisija u to telo ubuduće delegirati tri predstavnika srpske nacionalnosti, pored tri predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica. Prema mišljenju zrenjaninskog zamenika zaštitnika građana Trajana Pankarićana, lokalni parlament je najnovijom odlukom diskriminisao manjine u korist predstavnika većinske nacije.

09. mar 2011

Skupština grada Zrenjanina izmenila je svoju odluku o sastavu svog Saveta za međunacionalne odnose, pa će tako kadrovska komisija u to telo ubuduće delegirati tri predstavnika srpske nacionalnosti, pored tri predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica. O novonastaloj situaciji mišljenja su različita. Ranije su, naime, u sastavu Saveta za međunacionalne odnose, pored predstavnika srpske nacionalnoti, bili predstavnici tri ovdašnje manjinske zajednice koji imaju formiran manjinski nacionalni savet, a to su Mađari, Rumuni i Slovaci, a osim njih mogli su u tom telu da budu predstavljene i manjinske zajednice koje nisu formirale nacionalni savet, ali one bez prava glasa.
Prema mišljenju zrenjaninskog  zamenika zaštitnika građana Trajana Pankarićana, lokalni parlament je najnovijom odlukom diskriminisao manjine u korist predstavnika većinske nacije. On smatra da je pravljenje tolike razlike nepotrebno, tim pre jer i Savet za međunacionalne odnose svoje odluke donosi konsenzusom. Zamenik zaštitnika građana je zbog toga lokalnoj skupštini preporučio da izmeni ovu odluku, na način da svaka manjinska zajednica može da ima onoliko predstavnika koliko i srpska.
Predsednik gradske skupštine Aleksandra Marton je u svom odgovoru podsetio na pokrajinsku odluku o savetima za međunacionalne odnose, prema kojoj polovina članova tog tela treba da bude iz redova većinske, srpske nacije, a da drugu polovinu treba da čine predstavnici manjinskih zajednica. Marton smatra da lokalni parlament nije prekršio zakon i da nema diskriminacije na štetu manjina. I on se poziva na donošenje odluka u savetu putem konsenzusa, odnosno na činjenicu da savet ne može da donese nijednu odluku ukoliko sa njom nisu saglasni svi članovi, bez obzira na nacionalnost. Marton, nadalje, kao primer navodi i sastav Saveta za međunacionalne odnose u Novom Sadu, u kojem je pet predstavnika srpkog naroda i pet iz redova manjinskih zajednica, a podseća i na uputstvo republičkog zaštitnika građana, prema kojem sastavom saveta za međunacionalne odnose treba osigurati ravnotežu između lokalne većinske i manjinskih zajednica, kako nijedna grupa ne bi mogla da bude u prednosti.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga