Ombudsman: Tolerancija je pravilo, a ne izuzetak

Zahtev za tolerancijom nije nikakav znak slabosti i nedostatka uverenja

16. nov 2015

Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da brojni primeri isključivosti, diskriminacije i nasilja ne samo da slabe, nego i menjaju značenje tolerancije svodeći je na slabost, pupustljivost i nedostatak snažnih uverenja.

U saopštenju te institucije povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, ističe se da zahtev za tolerancijom nije nikakav znak slabosti i nedostatka uverenja.

„Upravo suprotno, on počiva na snažnom uverenju da su svi ljudi jednaki, da imaju jednaka prava, pa i pravo da, na vlastitu odgovornost, slede ona uverenja i načine života za koje većina nema razumevanja i smatra ih pogrešnim i štetnim“, poručili su u kancelariji Pokrajinskog ombudsmana.

U saopštenju se podseća i da je ustanovljavanjem dana tolerancije pre dve decenije UNICEF želeo da ohrabri i podstakne države članice na poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da je potreba za sličnom vrstom ohrabrenja prisutna i danas.

„Naročito u društvima koja su, kao naše, razdirana dugogodišnom krizom, u kojima socijalna polarizacija iz dana u dan postaje sve dublja, poverenje u institucije sve slabije, a put pravdi sve duži i neizvesniji“, ističe se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman poručio je da će i dalje nastojati da, u okvirima svojih nadležnosti, da svoj doprinos stvaranju društva u kome će tolerancija biti pravilo, a ne izuzetak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga