Todorović: Kepiro je pobegao od pravde

“On možda i nije povukao obarač, ali je kao pravnik jako dobro znao u čemu učestvuje”, rekao je autor knjige Vladimir Todorović

27. feb 2012

Autor knjige “Dilema Kepiro – monstruozni nacista ili kapetan Niko”, novosadski novinar Vladimir Todorović izjavio je večeras da je bivši mađarski žadarmerijski kapetan Šandor Kepiro bio “ubica koji se izmigoljio pravdi”.

“Kepiro je bio istinski fašista, kod njega je fašizam bio način života”, rekao je Todorović na promociji svoje knjige u Jevrejskoj opštini u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, kao pravnik po zanimanju, Šandor Kepiro je “savršeno dobro znao” u čemu učestvuje januara 1942. godine, tokom zločina Novosadske racije, u kojem je mađarska okupatorska vojska pobila najmanje 1.200 građana.

“On možda i nije povukao obarač, ali je kao pravnik jako dobro znao u čemu učestvuje”, rekao je Todorović.

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da Todorovićeva knjiga ima veliki značaj i za Jevreje i za Novi Sad, jer ostavlja svedočanstvo i opomenu generacijama koje dolaze.

„Na žalost, ova knjiga svedoči o tome da dokazani zločinac nije kažnjen za svoja zlodela tokom života. Voleo bih da ovu knjigu nismo morali pisati, jer ona svedoči o velikom zločinu koji je prošao bez kazne”, rekao je Levi.

Knjiga „Dilema Kepiro” izašla je na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januara, u izdanju Jevrejske opštine.

Šandor Kepiro je u julu 2011. godine nepravosnažno oslobođen krivice, usled, kako je sud saopštio, nedostatka dokaza. Tužilaštvo u Budimpešti bilo je najavilo da će uložiti žalbu na presudu ali je Kepiro u septembru umro, u 97. godini života.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i ostalih građana, tokom fašističke Racije.

Srpsko tužilaštvo je potom ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države bilo pokrenulo postupak protiv Kepira.

Kepiro je bio optužen da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacille najmanje 1.200 a prema nekim najnovijim istraživanjima i više od 3.400 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena i u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju, i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema nekim istraživanjima i oko 13.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Kepiro je bio peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar „Simon Vizental” iz Jerusalima.

Zbog učešća u Raciji, bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od deset, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio, jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je bio i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da „nije bio ni blizu ubijanjima” i da je bio „jedini koji se suprostavljao naređenjima”.

Kepiro je 2010. godine bio tužio direktora Centra „Simon Vizental” Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i „moralnim monstrumom holokausta”. Sud je odbacio Kepirovu tužbu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga