Todorov: Zdravstvene ustanove uzdržane u odgovoru na nasilje

Pokrajinski ombudsman je zbog pritužbi na rad zdravstvenih ustanova pokretao i istrage

16. jan 2015

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov ukazala je danas da su se zdravstvene ustanove pokazale kao prilično uzdržane u svojem odgovoru na nasilje u porodici.

Todorov je, na današnjem sastanku u Pančevu posvećenom ulozi zdravstvenih ustanova u zaštiti žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, ocenila da te ustanove često ne shvataju koliki je njihov značaj, ne samo u saniranju povreda, nego i u dokumentovanju povreda i posledica nasilja što je od velike pomoći u dokazivanju nasilja na sudu.

„Proteklih godina učinjen je značajan pomak, a puno je dobrih primera efikasnog postupanja zdravstvenih ustanova u pružanju podrške žrtvama nasilja. Međutim, ima primera odustajanja žrtava od obraćanja lekarima zbog njihovog odnosa, odnosno umanjivanja problema ili čak odbijanja da se pruži zdravstvena usluga“, objasnila je zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Ona je dodala da je potrebno konstantno unapređivati i znanje, ali i međusektorsku saradnju zdravstvenih i socijalnih ustanova, policije i tužilaštva kako bi žrtve stekle poverenje u institucije i bile ohrabrene da izađu iz nasilja.

Pokrajinski ombudsman je zbog pritužbi na rad zdravstvenih ustanova pokretao i istrage i upućivao preporuke domovima zdravlja za promenu prakse u postupanju u slučajevima nasilja prema ženama.

Na skupu je ocenjeno da zdravstvene ustanove često imaju neadekvatan odgovor na nasilje u porodici zbog nedovoljne osetljivost osoblja, ali i nedostatka osoblja, zbog čega svi pacijenti, pa i žrtve nasilja, dugo čekaju na zdravstvenu uslugu.

Današnji sastanak u pančevačkoj Gradskoj upravi prvi je od sedam sastanaka u kampanji koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u saradnji sa Pokrajinskim zaštitnikom građana – ombudsmanom, sa ciljem podizanja svesti zaposlenih u zdravstvu o njihovoj ulozi u sprečavanju nasilja nad ženama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga