Todorov: Nasilje u porodici pod lupom javnosti, neadekvatne kazne počiniocima

Postupci traju dugo, žrtve ne dobijaju odgovarajuću podršku

25. sep 2015

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov izjavila je da je tokom protekle decenije u Srbiji došlo do promene na bolje u odnosu prema nasilju u porodici, ali je kazala da se počiniocima i dalje izriču preblage kazne.

Danica Todorov je na godišnjoj konferenciji o ljudskim pravima i demokratiji u Varšavi, koja je okupila oko 1.400 predstavnika vlada i civilnog društva iz 57 zemalja članica OEBS-a, kazala da je unapređena zakonska regulativa i da je povećana pažnja javnosti, saopšteno je iz kancelarije Pokrajinskog ombudsmana.

“Međutim, počiniocima se i dalje izriču najblaže propisane kazne, postupci traju dugo, žrtve ne dobijaju odgovarajuću podršku, a koordinacija i saradnja institucija još je daleko od potrebne”, kazala je Danica Todorov.

Ocenila je da primena Opšteg i posebnih protokola još uvek nije zaživela, da nije postignuta hitnost u postupanju i da se u postupanju institucija, uprkos intenzivnim edukacijama profesionalaca, ogledaju stereotipi i predrasude prema žrtvama nasilja, odnosno počiniocima.

Na konferenciji u Varšavi, koja će trajati do 2. oktobra, biće sagledan napredak u primeni obaveza koje su preuzele vlade u oblasti ljudskih prava i demokratije, uključujući slobodu govora, medija, slobodu kretanja, vladavinu prava, jednakost polova i borbu protiv trgovine ljudima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga