Titov put – evropski put kulture

Hoće li Subotica, nakon što je izgubila Palić i turiste na njemu, profitirati od YU prošlosti?

17. avg 2012

Hoće li Subotica, nakon što je izgubila Palić i turiste na njemu, profitirati od svoje, to jest zajedničke YU prošlosti, ostaje da se vidi kada Javno preduzeće Park Palić realizuje projekat Atrium, koji ima za cilj da kao turističku atrakciju ponudi arhitekturu koju su za sobom ostavili totalitarni režimi.

Projekat je pokrenulo jedanaest evropskih država, sa idejom da se turistima prikaže ono što je do sada, bar za mnoge koji su živeli u tom okruženju, smatrano kao promašeni život. Kako tvrde u subotičkom Park Paliću, to je najnoviji turistički trend u Evropi čije je interesovanje okrenuto prema nekad nedostupnim zemljama iza „gvozdene zavese“, socijalističkim i komunističkim, kao i onome što je ostavio fašistički režim.

U okviru projekta Atrium – u kojem inače učestvuje 18 turističkih organizacija iz 11 država, i Subotica, jedini grad iz Srbije – turistima će biti predstavljene specifičnosti koje su nekadašnji totalitarni režimi ostavili u arhitekturi, umetnosti, modi, kulturi, gastronomiji. Inicijatori ideje ovog turističkog zaokreta kažu da se ovim želi prikazati i drugo lice Subotice, te da se kulturna baština grada ne vezuje samo za objekte secesije. Ovim bi se sačuvalo od zaborava Titovo doba, u kojem se grad najviše i razvio u urbanom smislu. Iz tog perioda Subotici su ostali brojni objekti – pre svega stambene četvrti Prozivka, Radijalac, Tokio, zgrada nekada Radničkog sada Otvorenog univerziteta, sud, hala sportova, Autobuska stanica, Hotel „Patria“… Krajnji cilj projekta je stvaranje transnacionalne kulturne rute jugoistočne Evrope, a Subotica bi učešćem u tome mogla dobiti status „Evropskog puta kulture“, napominju u turističkom klasteru Parka Palić.

Subotica je, inače, među turističkom klijentelom do sada bila poznata pre svega po svojoj secesijskoj arhitekturi, i naravno Palićkom jezeru, čija je privlačnost takođe počivala na tom secesijskom šmeku, i te kako vidljivom i u samom naselju. No, već dugi niz godina Subotici u turizmu ne cvetaju ruže, što zbog indolentnosti, što zbog odsustva stvarne brige nadležnih oko unapređenja turističkog sadržaja, naročito onog što nudi Palić.

Iako je pre par godina osnovano čak i posebno preduzeće koje se bavi samo unapređenjem i razvojem jezerskog turizma, pomenuti Park Palić, sve je ostalo na zagađenom jezeru i mrtvilu u pogledu dolaska stranih investitora. To javno preduzeće sada nudi novi turistički imidž Subotice – kao karakterističnog posttotalitarnog grada, o čemu i mnogi ovdašnji građani prvi put čuju.

Na kraju treba reći i to da projekat finansira Evropska unija, a biće realizovan do kraja naredne godine.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga