Titov brod Galeb postaje brod muzej

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezano uz Pokret nesvrstanih

05. dec 2019

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod „Galeb“ danas je uz pomoć tri tegljača otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuredjen u brod muzej.

Kako prenosi Hina, vrednost radova je 46,9 miliona kuna (6,31 miliona evra) bez PDV-a, rok za završetak radova 14 meseci.“Galeb“ je u riječkoj luci bio privezan od sredine 2013. godine.

Brod je izgradjen i porinut 1938. u Djenovi pod imenom „Ramb III“, a prva namena mu je bio prevoz banana.

Početkom Drugog svetskog rata prenamenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nemci i do kraja rata delovao je kao minopolagač pod imenom „Kajbic“ (Kiebitz).

Na kraju Drugog svetskog rata je potopljen u riječkoj luci. Posle tri godine zvučen je iz mora da bi postao školski brod „Galeb“ i ploveća rezidencija predsednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezano uz Pokret nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije „Galeb“ je otplovio u Boku Kotorsku, prodatn je grčkom brodovlasniku koji ga je poverio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika.

Otkupio ga je Grad Rijeka.

Brod se uredjuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 Evropska prestolnica kulture, i to u okviru evuropskog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, koji obuhvata i uređenje Palače šećera za sedište Muzeja grada Rijeke.

Autorke stalne postavke su Nataša Babić i Ema Makarun iz Muzeja grada Rijeke, u saradnji s istoričarem Tvrtkom Jakovinom.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda muzeja sastojaće se od četiri celine: isotrija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Predvidjeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga