Titel: Svesrdna pomoć Vlade Vojvodine naprednjačkoj lokalnoj vlasti

Navodnjavanje Titelskog brega: realnost ili iluzija o kojoj se priča već 30 godina?

10. jan 2014

U maloj vojvođanskoj opštini kao što je Titel svaka investicija je više nego dobrodošla, jer budžet nije u stanju da izdrži višemilionske namete. Stoga se i puštanje u rad vodovodne mreže između Titela, Gardinovaca i Loka, duge 30 kilometara, svrstava u red kapitalnih investicija, jer je u nju uloženo 186 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine i Opština Titel, a o značaju investicije govori podatak da je ona srazmerna trećini novca kojim je lokalna samouprava raspolagala tokom 2013. godine. 

Predsednik opštine Dragan Božić je prilikom puštanja u rad vodovoda, u martu ove godine, istakao da mala opština sa skromnim budžetom nije mogla da realizuje ovako veliki projekat bez pomoći Pokrajine i Fonda za kapitalna ulaganja. Božić je najavio da je u planu i izgradnja kanalizacione mreže, čime će opština Titel biti na pravom putu da izađe iz kruga nerazvijenih. I ova investicija trebala bi da dobije podršku Fonda za kapitalna ulaganja, koji u ime Vlade Vojvodine, bez obzira na drugačije političko opredeljenje lokalne vlasti, kontinuirano pomaže Titelu da ostvari želju njenih rukovodilaca i izađe iz kruga nerazvijenih opština.

Jedna od potencijalnih investicija u koju su uprte sve oči lokalnih političara je i projekat navodnjavanja Titelskog brega, čija vrednost se meri sa 15 miliona evra. Opština za realizaciju projekta traži potencijalnog investitora, a plan predviđa izgradnju sistema za navodnjavanje iz reke Tise za oko 8.500 hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta na nadmorskoj visini od 120 metara. To bi omogućilo lokalnim poljoprivrednicima da po znatno nižoj ceni od tehničke vode obezbede kontinuirano navodnjavanje svojih useva.

Kako funkcioniše nova vlast

U Opštini Titel se nakon 12 godina promenila vlast. Lokalni izbori 2012. na vlast su doveli koaliciju SNS, SPS, SDPS i URS. Za predsednika opštine izabran je „naprednjak“ Dragan Božić, koji je po zanimanju farmaceut, inače tek četiri godine aktivan u politici. SO Titel ima ukupno 25 odbornika. Od toga je 11 odbornika SNS, po 2 odbornika iz koalicije SPS-SDPS i Srpske radikalne stranke, 4 odbornika iz URS-a, dok 6 odbornika pripada DS-u.

„Mi se trudimo da se ne oseti da je SNS najjača stranka u koaliciji i zato smo podelili ravnopravno odgovornost. Nemamo za sada problema u radu. Pokušavamo da našim radom, iako smo neiskusni, dovedemo što više zvaničnika i političara u Titel. Smatram da smo pomalo u zapećku i da nas ljudi zaobilaze. Sa Pokrajinom je malo drugačija situacija, ali izostaje saradnja sa Republikom, međutim mogu ih razumeti jer su oni okupirani svojim problemima trenutno“, rekao je Božić.
Prema njegovim rečima, predstavnici opozicije su konstruktivni u radu lokalne samouprave jer imaju 12 godina iskustva na vlasti. „Sve što nam sugerišu, trudimo se da prihvatimo. Borba za vlast je normalna, ali dok je u okvirima ljudske i političke kulture mi nemamo problem s tim“, rekao je Božić i kao najbolji primer odsustva političke ostrašćenosti pomenuo uspešnu saradnju na projektima sa Vladom Vojvodine i Fondom za kapitalna ulaganja.

Božićev zamenik na sudu zbog izazivanja nasilja u kafani

Za Titel se vezuje i jedan nesvakidašnji incident, jer zamenik predsednika opštine Marinko Trivunović (SNS) krivično odgovara zbog nasilničkog ponašanja u jednom ugostiteljskom objektu u poslednjem danu 2012. godine. Prema navodima policije, Trivunović je u jednoj popularnoj titelskoj kafani fizički napao meštanina Milana Pajića i naneo mu teške povrede glave. Predmet je predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu na dalje postupanje, a Trivunović je zvanično pod istragom da je flašom više puta udario Pajića u glavu. Pajić je tada izjavio da ga je Trivunović bez ikakvog povoda napao kada je čuo da je član Demokratske stranke (DS). „Prijatelji su me pozvali na piće, prišao sam i javio se, a nakon izvesnog vremena mi je prišao i počeo da me vređa da sam ‘žuti lopov‘. Ja sam samo ćutao, a on me je udario glavom usled čega sam pao. Zatim je uzeo flašu i udario me u glavu i nastavio da me udara dok se nisam sklonio iza nekih vrata“, rekao je Pajić. Trivunović se o incidentu nije medijski oglašavao, a Dragan Božić rekao je tada rekao da se događaj odigrao van zgrade opštine, nakon radnog vremena i da je to stvar dva privatna lica. „Ja imam 70 radnika u opštini i kada bih ih kontrolisao šta rade nakon radnog vremena, ne znam da li bih stigao i samo time da se bavim“, rekao je Božić i odbacio svaku mogućnost da Trivunovića, i pored zahteva odbornika opozicije, zbog toga smeni.

Bivši predsednik opštine Milivoje Petrović smatra da su njihovi politički protivnici u Titelu dali velika obećanja od više miliona evra stranih investicija koje će otvoriti nove proizvodne pogone i zaposliti građane u opštini, ali se to nije obistinilo. „Sada vidimo da od toga nije bilo ništa i da su u pitanju bili tekući projekti kojima se ništa ne može uraditi po pitanju povećanja standarda građana i smanjenja nezaposlenosti. Čak i vlast priznaje da stvari ne izgledaju kao što su delovale iz opozicije“, rekao je Petrović.

Uz napomenu da će o svemu ocenu dati građani na izborima, Petrović tvrdi da ne zna čime bi mogao da pohvali sadašnju vlast, iako je kao građanin zainteresovan da ona uspe. „Mi smo opozicija, ali se ne ponašamo decidno na taj način. Međutim, kada neku dobru ideju koja bi bila za dobrobit građana provučemo kroz skupštinsku proceduru nailazimo na otpor. Sadašnja vlast ima problem da i tada glasa sa nama. Tako je bilo nakon nevremena, kada su poljoprivrednici pretrpeli štetu od leda. Mi smo tražili da se izdvoje neka sredstva, ali su oni bili protiv toga“, kazao je Petrović.

Budžet: Ispravljene greške iz 2013. godine

Odbornici SO Titel su 20. decembra usvojili budžet za narednu godinu, koji je u visini ovogodišnjeg. „Pokušali smo da ispravimo sve greške iz ovogodišnjeg budžeta. Uoči donošenje budžeta organizovali smo javnu raspravu u koju smo uključili sve nevladine organizacije, sportska društva, članove Skupštine i Opštinskog veća…, jer smo hteli da sagledamo šta je to što oni smatraju bitnim za njihovu sredinu. Od priliva sredstava koje očekujemo napravili smo budžet koji će delom biti i investicioni. Realno raspolažemo sa 350 miliona, ali smo u budžet ugradili i sredstva sa viših nivoa vlasti za planirane investicije, tako da raspolažemo sa oko 600 miliona, što je uvećanje budžeta u odnosu na 2013. Za projekte kojima smo već aplicirali i za one koje imamo gotovu dokumentaciju očekujemo sredstva od Fonda za kapitalne ulaganja“, rekao je Božič i istakao da nekon posete Državne revizorske institucije, koja je uočila određene nedostatke u raspolaganju budžetom, opština sada tačno zna šta može, a šta ne može da finansira.

Titel - Pajtic, Malenkovic, Bozic

„Fantastična saradnja“: Bojan Pajtić, Nebojša Malenković, Dragan Božić

Prema njegovim rečima, za malu opštinu kao što je Titel, jedini način da prosperira je da ima pomoć Fonda, pokrajinskih sekretarijata i republičkih ministarstava. „Vi u budžetu realno raspolažete sa 350 miliona, a izgradnja kanalizacije u samo jednom mestu u opštini vas košta oko 300 miliona. Onda vam je jasno šta opština može iz sopstvenih kapaciteta. U Fondu su zaista uvek bili otvoreni prema nama. Mi smo bili kooperativni i bez obzira na različita politička opredeljenja imamo fantastičnu saradnju i trudimo se da se to ne primeti, kako bismo uradili što više za jednu od najnerazvijenijimh opština u Srbiji i Vojvodini“, rekao je Božić i kao najslikovitiji primer naveo da je Titel nekad imao dve fabrike sa oko 2.000 zaposlenih, a danas opština zapošljava u toj sferi 180 ljudi, što je poražavajuće.

Milivoje Petrović kaže da je napredak učinjen i u prethodnom periodu jer je bivša vlast napisala projekte kojima su obezbeđene pare iz Republike i Pokrajine. „U prethodnom periodu napravljeno je oko 50 kilometara puteva, 40 kilometara vodovoda i 20 kilometara kanalizacije. To ne bismo nikako mogli bez podrške drugih nivoa vlasti. Sadašnja lokalna vlast ta sredstva može da obezbedi samo od pokrajinskog nivoa vlasti i nigde više. Pokrajina je isfinansirala izgradnju vodovoda u Loku i Gardinovcima i asfaltiranje deonice puta preko Titetskog brega. Pouzdano znam da od Republike nismo dobili ni dinara i da nemamo podršku republičkih oragana. Ako se to tako nastavi vrlo brzo ćemo se vratiti gde smo bili, jer je naš budžet veoma skroman“, smatra Božićev prethodnik.

Petrović je ocenio da se i to malo budžeta neravnopravno i neravnomerno troši. „Akcenat je na Šajkašu i isključivo na Šajkašu. Ja mogu da razumem predsednika opštine da je iz Šajkaša, ali on mora da zna da je u svojstvu predsednika opštine Titel i morao bi da prevaziđe lokalne odnose i brine o svim naseljenim mestima. Veoma je čudno da odbornici iz Titela glasaju za izdvajanje 100 miliona dinara za Mesnu zajednicu Šajkaš, a ukupno 60 miliona za sve druge MZ“, rekao je Petrović i izneo stav da projekat izgradnje kanalizacije u Šajkašu nikada neće biti završen ako ne dobije i podršku novog ministra za regionalni razvoj (Igora Mirovića).

Uz demant onoga što tvrdi Petrović, Božić je rekao da je u Šajkašu potrošeno mnogo manje od 100 miliona dinara iz budžeta. „Iako smatram da nisam savršen, pošten jesam. Tvrdim da je nemoguće potrošiti toliko para u Šajkašu. Nekonstruktivni deo opozicije pokušava na taj način da zavadi dve mesne zajednice. Tačno je da je SNS najviše glasova osvojio u Šajkašu, ali nikada dok sam predsednik opštine neće biti takvog razdora. Čak smo ove godine 10 miliona dinara namenjenih za kupovinu zemlje u Šajkašu prebacili rebalansom budžeta Titelu“, rekao je Božić i naveo da je zacrtano da Titel mora da ima 40 odsto više sredstava na raspolaganju od Šajkaša, što se može proveriti uvidom u dokumentaciju Odeljenja za finansije.

Vodovod i kanalizacija nekima još nedostupni u 21. veku

Puštanje u rad vodovodne mreže između Titela, Gardinovaca i Loka u dužini 30 kilometara znači puno za meštane opštine, ali to ne znači da je problem sa pijaćom vodom ovim u potpunosti rešen. „Ta priča nažalost još nije završena. Sada su dva mesta priključena na Titel i, na sreću, zbog umanjenog kapaciteta nismo imali nikakvih havarija tokom leta. Potrebno je izgraditi još jedan bunar reverzibilnog karaktera velikog kapaciteta i od Pokrajine smo nedavno dobili sredstva za to. Krenućemo vrlo brzo u njegovu izgradnju i kada bude gotov moći ćemo da kažemo da smo kapacitetom vode za piće obezbedili sva tri naseljena mesta. Očekujemo uskoro i upotrebnu dozvolu za vodovod u Vilovu od Elektrovojvodine i ostaje nam onda da poradimo na kvalitetu vode, a to zavisi od izgradnje i rekonstrukcije crpnih stanica i vodovodne mreže u Titelu, gde još uvek ima azbestnih cevi“, rekao je Dragan Božić.

Opština ostala bez odeljenja Osnovnog suda

Jedna od vrlo neprijatnih stvari koja je pogodila opštinu Titel bilo je ukidanje odeljenja Osnovnog suda u Novom Sadu. To se dogodilo nakon najnovijih zakonskih rešenja o organizaciji sudova u Srbiji. Milivoje Petrović tvrdi da je glavni razlog inertni stav lokalne samouprave, jer je opozicija na vreme upozoravala šta bi moglo da se dogodi. „Kada smo tražili da se zauzme zajednički stav i od Ministarstva pravde zatraži da se zadrži odeljenje Osnovnog suda, lokalna vlast nije imala sluha za tu temu. Kada je već bilo kasno i kada je počela skupštinska rasprava, predsednik je javno rekao da će podneti ostavku. Mi smo ostali bez suda, a predsednik nije podneo ostavku“, rekao je Petrović. Prema njegovim rečima, to nije nova situacija samo za ljude koji imaju problem sa zakonom, već će biti problem i poljoprivrednicima prilikom uvere ugovora. „Čudim se kako to ministar Nikola Selaković nije prepoznao kao potencijalni problem prilikom promene zakona“, rekao je Petrović. Dragan Božić je rekao da je učinio sve da opština zadrži sud, ali se Ministarstvo pravde nije složilo sa njima. „Ostao sam razoružan brojem predmeta, iako je naš adut bio udaljenost najbližeg suda. Rekli su nam da će opština Titel dobiti među prvima notarsku službu koja će raditi te poslove. Sudija zadužen za Titel, koji je ovde radio sa 20 odsto kapaciteta, sada će sedeti u Novom Sadu kako bi pomogao da tamošnji sud bude efikasniji. Smatram da je ovo jedan od naših najvećih političkih poraza, bez obzra na sve, jer je moja želja da težak život građana Titela na svaki način olakšamo. Iako je ministar iz moje stranke, nije bilo mogućnosti da zadržimo sud“, rekao je Božić i dodao da mu je „ostao gorak ukus u ustima zbog svega“.

Kada je reč o izgradnji kanalizacije, predsednik opštine kaže da je ona u Šajkašu pri kraju, ali posao otežava što je predviđeni prečistač u blizini Titelskog brega, pa se mora menjati njegova lokacija. „Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine ponudio nam je dve nove parcele za prečistač i sada smo u pribavljanju potrebne dokumentacije i to nam oduzima mnogo vremena. Za Titel je potrebno još 50 miliona dinara za završetak kanalizacije, dok je u Šajkašu potrebno uložiti 300 miliona dinara i konkurisaćemo za sredstva kod oba nivoa vlasti. Time bismo rešili veliki problem jer bi na kanalizaciju priključili i Mošorin i Vilovo. Lok i Gardinovci još nemaju kanalizaciju, mi za to trenutno nemamo sredstva, ali ćemo 2015. početi da pravimo projektnu dokumentaciju“, kazao je Božić.

Milivoje Petrović tvrdi da nova vlast u stvari samo završava ono što je prethodna privela kraju. „Sve što smo započeli, trebalo bi ubrzano nastaviti. Potrebna je izgradnja i infrastrukture po radnim zonama. Mi smo definisali radne zone u svim mestima i brigu o svim mestima trebalo bi nastaviti. Radna zona u Titelu sada je zapostavljena. Iako je površina velika, naš koncept je bio da se 30 hektara uz prugu prvo stavi u funkciju i oko 70 hektara uz reku Tisu. Ono što je za Šajkaš autoput, to je za sam Titel reka Tisa jer smo blizu rečnog koridora duž Dunav, udaljeni svega pet kilometara. To je naša aktuelna vlast, nažalost, zapostavila“, rekao je Petrović.

Predsednik opštine tvrdi da su, pored završetka vodovoda i kanalizacije, uređenje radnih zona, izrada prostornog plana opštine i izgardnja sportske hale u Titelu prioritetni projekti za koje se očekuje novac od drugih nivoa vlasti. „Kada je reč o radnim zonama, malo smo odmakli u radnoj zoni Jug u Titelu gde je detaljni plan regulacije u završnoj fazi. Najviše bismo mogli da profitiramo od radne zone Šajkaš gde ima mnogo zainteresovanih investitora. Nama je problem što nemamo raspoloživog opštinskog zemljišta i sredstava za uređenje takve zone. Krenuli smo sa realizacijom detaljnog urbanističkog plana sa namerom da kupimo 10 hektara zemlje, kako bismo napravili jezgro buduće radne zone pošto ima interesenata iz mnogih zemalja. Nama su u VIP fondu poručili da napravimo zonu, a oni će nam sigurno naći investitore zbog blizine autoputa“, rekao je Božić.

Navodnjavanje Titelskog brega

Projekat navodnjavanja Titelskog brega, čija vrednost se meri sa 15 miliona evra, jedan je od najkapitalnijih za opštinu Titel, a lokalna samouprava za njegovu realizaciju traži potencijalnog investitora. Projekat predviđa izgradnju sistema za navodnjavanje iz reke Tise za oko 8.500 hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta na nadmorskoj visini od 120 metara.

Predsednik opštine je istakao da su idejni projekat i studija izvodljivosti pokazali da je ideja o tome bila opravdana i da sad predstoje koraci kako obezbediti finansijska sredstva za izradu samog projekta i početak njegovog ostvarivanja. „Pošto smo mala opština, sa skromnim budžetom i ne možemo sami da finansiramo ni izradu generalnog projekta, pomoć smo potražili od Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Taj projekat može da opredeli dalji razvoj opštine. Do sada nam se javila jedna izraelska državna firma koja je spremna da uđe u javno-privatno partnerstvo sa opštinom i dobije koncesiju na period od 10 godina, ali je problem što opština nema dovoljno sredstava da garantuje za ovaj projekat“, rekao je Božić

Titelski_breg

Titelski breg kao šansa?

On je naveo da je održano nekoliko sastanaka sa vlasnicima poseda i da su svi zainteresovani da uđu u ovaj projekat jer predviđa priključenje svih korisnika zemlje na sistem za navodnjavanje. „Cena vode biće fiksirana i za četiri puta niža od trenutne cene tehničke vode. Bili smo i u Pokrajinskom sekretarijatu za finansije gde nam je rečeno da su načelno zainteresovani da preko nekog od fondova Pokrajina bude garant za realizaciju projekta. Nama je potrebna garancija da će korisnici da plate utrošenu vodu, a opština će postati vlasnik sistema za navodnjavanje za 10 godina. Naš krajni cilj je da se od poljoprivrednih kultura koje se budu gore uzgajale izgrade bar dve fabrike za preradu“, rekao je Božić.

Milivoje Petrović ne smatra da je sve tako jednostavno i u prilog tome je naveo da ideja datira od pre 30 godina i da je u pitanju kompleksan projekat. „Bavili smo se tom temom kada je postojao Nacionalni investicioni plan, ali smo se kasnije ipak opredelili za neke infrastrukturne objekte. Taj projekat, ako ne stane Minstarstvo poljoprivrede iza njega, plašim se da dugo još neće biti realizovan. Da li ima zainteresovanih za njega stvarno ne znam, ali mislim da bi najbolji koncept bio da ga država isfinansira i da se formira preduzeće koje bi time upravljalo, jer je šteta da se projekat da nekom da zarađuje na nama“, smatra Petrović.

Bivši predsednik opštine je naveo još jedan gorući problem iz oblasti poljoprivrede, a on se tiče davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta. „Velika obećanja od predsednika opštine su bila prema poljoprivrednicima da će im oko 2.000 hektara društvene zemlje biti dato u zakup, ali se ništa do danas nije desilo. To zemljište do sada nije bilo na licitaciji, jer su u pitanju parcele koje su bile pod sporom dok sam ja vodio opštinu. Ne znam šta se dogodilo u međuvremenu, ali znam da je preduzeće Titel agro tvrdilo da je to njihova zemlja. Skupština se o tome nije izjašnjavala, a mi kao odbornici nismo dobili nikakvu informaciju o tome“, rekao je Petrović.

Dragan Božić je kazao da je vlasnik zemlje Ministarstvo poljoprivrede i da je ono zato i u sporu sa pomenutom firmom. „Mi možemo pomoći informacijama sa terena, ali se ništa ne pitamo. Tih spornih 1.800 hektara, koji su otuđeni na čudan način, bili bi dragoceni opštini za dalji razvoj poljoprivrede kako bismo dali šansu mladim ljudima da ostanu na selu i proizvode kvalitetnu hranu. Osim toga, u Mošorinu je razvijeno stočastvo i dnevno se proizvede oko 80.000 litara mleka. Započeli smo razgovore sa Niškom mlekarom da u tom mestu otvori kapacitete za preradu, ali ima i drugih interesenata“, rekao je Božić.

Porast nezaposlnosti zbog propalih privatizacija

Prema podacima lokalne samouprave, u Titelu je trenutno oko 1.600 nezaposlenih i 2.500 penzionera na ukupno 16.500 stanovnika ove opštine. Dragan Božić tvrdi da zahteva za socijalnu pomoć ima toliko da bi mogli otići u svaku drugu kuću u opštini da odnesu pomoć. Najveći krivac za to su dve propale privatizacije i prema rečima prvog čoveka opštine, plan je da se oživi jedna ugašena fabrika tako što bi opština od poverilaca kupila imovinu za oko 35 miliona dinara. „To je jedini način da zaposlimo 30 do 50 ljudi u fabriku metalne galanterije Pobeda, gde je nekada radilo oko 200 ljudi. Oni su imali dosta dobrih kupaca koji su još uvek zainteresovani za poslovnu saradnju. Nažalost, firma je nakon neuspele privatizacije ušla i u stečaj i još uvek nije uspela da se oporavi“, rekao je Božić i dodao da je opština ove godine uspela da 50 mladih ljudi zaposli kroz program „Prva šansa“, a da je u planu da se 2014. opredeli duplo više para, odnosno oko pet miliona dinara.

Darko Šper 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga