TITEL: Samo 198 zaposlenih u privredi

Nekada je u titelskoj opštini 3.400 osoba radilo u privredi, danas je ta brojka spala na 198. Zašto ova opština nije iskoristila svoj prirodni potencijal i ima li nade za to u skoroj budućnosti

14. dec 2012

U Opštini Titel se posle 12 godina promenila vlast. Majski lokalni izbori 2012. godine na vlast su doveli koaliciju SNS, SPS, SDPS i URS. Za predsednika opštine izabran je „naprednjak“ Dragan Božić, koji je po zanimanju farmaceut, inače od pre tri godine aktivan u politici.

Skupština opštine Titel ima ukupno 25 odbornika. Od toga je 11 odbornika SNS, po 2 odbornika iz koalicije SPS-SDPS i Srpske radikalne stranke, 4 odbornika iz URS-a, dok 6 odbornika pripada DS-u. Dakle, vladajuća koalicija ima stabilnu većinu od 17 odbornika.

Biranje novog predsednika opštine, međutim, nije išlo glatko. Konstitutivnu sednica Skupštine opštine Titel obeležile su duge rasprave, a predsedavajući Milorad Jovančević iz SRS pokušao je da zabrani ekipi Televizije Vojvodine da isprati sednicu, ukoliko ne potpišu da se obavezuju da će mu biti poslate tri kopije snimljenog materijala. Televizijska ekipa je to odbila pa je Jovančević stavio na glasanje predlog o tome da li televizija može snimati sednicu. Od 25 odbornika, 24 je bilo za, a jedan uzdržan. Predmet višesatne rasprave bio je i dnevni red.

Predizborna kampanja SNS za ovu opštinu činila su obećanja za završetak mnogih projekata koje je prethodna vlast započela, a koje nije završila na vreme, kako kaže predsednik opštine. „U poređenju sa okolnim opštinama, Titel je jedina koja se nije dovoljno razvijala, a ima savršene uslove za to“, smatra on.

Lepa ali neiskorišćena priroda

Grb Titela: Opština na margini svih dešavanja

„Devedesetih godina bilo je 3.400 zaposlenih u privredi, a danas ih ima 198. Mesto Titel leži na dve reke, a treća reka koja nije daleko je Dunav. Sve reke su plovne. Postoji Titelski breg, koji ima oko 8,5 hiljada hektara obradive površine prve kategorije. A opština je ostala na margini svih dešavanja, pa i političkih“, kaže Božić.

On kaže da sadašnja vlast želi da preispita i privatizaciju, kao i komasaciju zemljišta u opštini. Neke od najjačih fabrika, kao što je fabrika metalnih proizvoda „Pobeda“, više ne funkcionišu. Cilj je da se preispita zbog čega je ova fabrika propala, u čemu je bio problem. Prema Božićevim rečima, pokušali su da dođu do vlasnika ove fabrike, ali nisu uspeli, a taj isti vlasnik ostavio je ogromne rezervoare pune amonijaka, pa su iz tog razloga kontaktirali ministarku za zaštitu životne sredine Zoranu Mihajlović, kako bi ovo pitanje rešili.

Da je preispitivanje privatizacije veoma teško potvrđuje i opozicija u ovoj opštini, tačnije bivši predsednik opštine iz Demokratske stranke Milivoje Petrović. „Nažalost, privatizacija je ostavila veliki negativan trag u našoj opštini, iako mi tu nismo imali nikakav uticaj, a nema ni današnja vlast. Ja se slažem da oni treba da ispitaju privatizaciju, ali ne znam koliko imaju nadležnosti u tome. Ali, treba da se pozabave time jer je pitanje posla jedno od najvažnijih pitanja danas. Naša javna preduzeća su imala svoje probleme, ali ni jedno od njih nije propalo, dok su mnoga društvena preduzeća propadala, jer njihovi direktori nisu imali obavezu da podnose opštini godišnji izveštaj o radu“, naglašava Milivoje Petrović.

Milivoje Petrović, bivši predsednik opštine: Slažem se da je potrebno preispitati privatizacije, ali lokalna samouprava tu nema nikakvih nadležnosti

S obzirom da je prethodna vlast započela rad na kanalizaciji u Titelu i vodovod u selima Vilovo i Lok, sadašnja vlast ima nameru da ove projekte i završi. Prema Božićevim rečima, obavljeni su razgovori sa Fondom za kapitalne investicije, gde su dobili obećanja da će se što pre završiti industrijske zone koje su započete u Titelu. Njihov je cilj da se fokusiraju na industrijsku zonu od Šajkaša ka Kovilju, kako bi privukli neke investitore, a samim tim i otvorili vrata razvoju.

Idejno navodnjavanje Titelskog brega

Opština Titel je prvenstveno agrarna. Zbog toga postoji projekat koji je započela prethodna vlast, a u pitanju je navodnjavanje Titelskog brega. Bivši predsednik opštine Milivoje Petrović kaže da ovaj projekat nije mogao biti završen, jer je iziskivao mnogo novca, a postojali su veći prioriteti, poput uvođenja kanalizacije i vodosnabdevanja mesta. „U onom momentu kada je državno zemjište zakonom preneto na upravljanje opštini Titel, mi smo tu ideju pokušali nekakako da zaukamo, ali kada je već na idejnom nivou računica pokazala da za to treba nekih 12, 13 miliona evra, mi smo sa tim zastali, s obzirom da je to veliki novac za našu opštinu, a verujem i za samo Ministarstvo poljoprivrede. Taj projekat bi trebalo završiti, jer je on još uvek samo u fazi ideje, koliko je meni poznato. Bilo bi najbolje konkurisati u fondove Evropske unije“, kaže Petrović.

Aktuelni predsednik opštine ističe da su u oktobru i novembru imali razgovore na tu temu sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Goranom Ješićem. I jedan i drugi obećali su da će posetiti opštinu Titel, kako bi se taj projekat razradio. „To je velika investicija, negde oko 15 miliona evra, koja je predviđena u tri faze, gde svaka faza kada se završi, može zasebno da radi, što znači da ne mora da se čeka kraj projekta kako bi se pustila u pogon. Ministar Ješić je rekao da bi iduća godina možda bila dobra da se izradi kompletan projekat, kako bi se zatražila sredstva od nekih evropskih fondova za tako nešto“, navodi Dragan Božić.

Prema njegovim rečima, s obzirom da su tek započeli svoj mandat u ovoj opštini, nemoguće je odmah uraditi nešto konkretno od velikih projekata, kao što je navodnjavanje Titelskog brega. Do sada su uspeli da izgrade ulicu u selu Mošorin, u dužini od 1,7 kilometara, kao i da urede neke druge manje ulice.

Bez zdrave pijaće vode

S druge strane, Milivoje Petrović smatra da je izgradnja te ulice u Mošorinu mogla da sačeka i neko bolje vreme, s obzirom da je prioritet vodosnabdevanje u Loku, Vilovu i Gardinovcima. Po njegovom mišljenju, trebalo je izvršiti tehnički prijem objekata, završiti bunare i konačno pustiti zdravu pijaću vodu za ova tri naseljena mesta. Kako kaže Petrović, za sve ovo bilo bi dovoljno oko 20 miliona dinara, isto koliko je otprilike koštalo i izgradnja tih ulica u Mošorinu. „Moglo je da se odvoji malo novca da se zakrpe rupe na putu, ali veći deo da se uloži u vodosnabdevanje“, smatra Petrović.

Dragan Božić smatra da je jedan od prioriteta i zapošljavanje. S obzirom da je prošlo manje od pet meseci koliko su na vlasti, po ovom pitanju nije se ništa bitno učinilo. Ali, Božić ističe da su lokalne vlasti pokušale da smanje troškove opštinske administracije pa tako, sem četiri funkcionera, nisu nikoga zapošljavali u opštini.

Dragan Božić, predsednik opštine: Potrebna je kancelarija za lokalni razvoj, angažovali smo stručnjake

Titel nema kancelariju za lokalno-ekonomski razvoj, a Božić kaže da je opština konkurisala kako bi je otvorila. „Mi smo već prekomandovali mladog stručnjaka koji bi vodio tu kancelariju, a zaposlili bismo i još dva mlada visokoobrazovana stručnjaka sa dobrim poznavanjem engleskog jezika. Oni bi pratili, pisali i učestvovali u različitim fondovima, što povratnim, što nepovratnim, kako bi se ulagalo u opštinu“, ističe Dragan Božić.

On navodi da se opština brine i o mladima. „Naši učenici imali su subvencionisane autobuske karte sa po 15 odsto od opštine, a za studente smo otplaćivali 80 odsto, i to za sve studente prve godine, a za ostale godine ukoliko su na budžetu. To je velika pomoć roditeljima u opštini, ako uzmete u obzir da je karta od Titela do Novog Sad oko 11-12 hiljada dinara na mesečnom nivou. Za đake u srednjoj i osnovnoj školi koji putuju na teritoriji opštine Titel subvencionišemo 50 odsto. Za srednjoškolce koji putuju ka Novom Sadu i ka Zrenjaninu subvencionišemo 20 odsto“, navodi Božić.

Jedan od bitnijih projekata jeste i završetak kanalizacije u Titelu, kao i izrada kanalizacione mreže u Šajkašu. Ovo je projekat koji podržavaju i vlast i opozicija, kao jedan od prioritetnih. Kako kaže Dragan Božić, to je jedna od većih investicija za koju su dobili podršku od pokrajinskog fonda u vrednosti od 400 miliona dinara, i taj projekat je napravljen. Takođe je urađen osam miliona dinara vredan projekat izgradnje kružnog toka na glavnoj raskrsnici u Šajkašu, čija izgradnja treba da počne u martu sledeće godine.

Oficijelni sajt opštine Titel, ne postoje klasični mediji

Opština Titel broji oko 7.000 stanovnika, a sastoji se iz šest naseljenih mesta: Titel, Šajkaš, Lok, Vilovo, Gardinovci i Mošorin. U ovoj opštini ne postoji nijedan mediji, a meštani neke informacije mogu saznati na sajtu opštine. Ovaj sajt pruža aktuelne vesti o različitim tribinama, praznicima, nagradama, i naravno o servisnim informacijama poput nestanka struje. Između ostalog ovaj sajt ima i virtuelnog matičara gde meštani putem interneta mogu da naruče i na kućnu adresu preuzmu naručene izvode ili uverenja matične službe iz Titela. Takođe postoji opcija da mogu da se preuzmu obrasci za pisanje različitih projekata ili manifestacije koja mogu da organizuju različita udruženja građana. Takođe postoji i opcija „Pitajte predsednika“ gde se može postaviti bilo koje pitanje predsedniku opštine na koje će on odgovoriti. Isto tako, tu se može naći i Komunikacioni centar-sistem 48 gde se putem poziva, interneta ili sms poruke može prijaviti komunalni problem, a u roku od 48 sati dobiće se odgovor o statusu rešavanja određenog problema. I pored ovih dobrih opcija na sajtu opštine postoji problem ažuriranja sajta.

U opštini Titel postoje tri javna preduzeća. Najstarije javno preduzeće je Javno komunalno preduzeće „Komunalac“. Od dolaska nove vlasti, direktor „Komunalca“ je Pera Dukić iz SPS-a. Pre njega direktor je bio Radovan Rošulj iz DS-a. Smena direktora desila se i u Javnom preduzeću „Prostor“, kao i u „Titelskom bregu“.

Predsednik opštine Dragan Božić kaže da se opštinska struktura nije mnogo menjala, iako je tamo preko 90 odsto zaposleno u vreme vladavine DS-a. Bivši predsednik opštine Milivoje Petrović kaže da to samo potvrđuje koliko je taj kadar profesionalan, pa nema nema potrebe da se menja.

Dunja Popov (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga