Tisuće na skupovima u Francuskoj protiv nasilja nad ženama

Skoro 70 organizacija, političkih stranaka, sindikata, udruga i ličnosti pozvalo je na okupljanje

23. nov 2019

Tisuće su u subotu prosvjedovale u Francuskoj protiv seksualnog i seksističkog nasilja nad ženama i protiv femicida – ubojstva žena.

Skoro 70 organizacija, političkih stranaka, sindikata, udruga i ličnosti pozvalo je na okupljanje. Među njima je Vincent Trintignant, brat Marie Trintignant, glumice koju je 2003. godine ubio njen partner, francuski glazbenik Bertrand Cantat.

Na skupu u Parizu pored velikog transparenta nacionalne Unije obitelji žrtava femicida, nekoliko prosvjednika je nosilo fotografije žene koja je nedavno ubijena.

Tridesetak takvih marševa priređeno je diljem Francuske.

Francuska vlada u ponedjeljak treba objaviti 40 mjera za suzbijanje nasilja prema ženama.

Ove godine 116 žena je ubijeno u obiteljskom nasilju, a 2018. godine je registriran 121 femicid, navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Računa se da je godišnje 213.000 žena u Francuskoj izloženo fizičkom i seksualnom nasilju partnera ili bivšeg partnera, što je oko jedan posto ukupnog broja žena između 18 i 75 godina.

Prošle godine se na skupovima istim povodom okupilo 50.000 ljudi u Francuskoj, od kojih oko 30.000 u Parizu, prema podacima organizatora, dok je policija navela da ih je bilo svega 12.000.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Terapija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga