Tinejdžeri izveli hiljade Slovaka u protestnu šetnju protiv korupcije

Srednjoškolci zahtevaju da se konačno istraže velike korupcionaške afere koje u Slovačkoj dopiru do najviših nivoa vlasti, kako mladi ne bi morali da odlaze iz zemlje kad završe škole

05. juna 2017

Dvoje slovačkih srednjoškolaca izveli su danas na ulice preko 6.000 Slovaka u Bratislavi i oko 3.000 u Košicama u protestne šetnje zahtevajući efikasniju borbu protiv korupcije.

Srednjoškolci zahtevaju da se konačno istraže velike korupcionaške afere koje u Slovačkoj dopiru do najviših nivoa vlasti, kako mladi ne bi morali da odlaze iz zemlje kad završe škole.

„Cilj nam je da institucije koje su odgovorne za gonjenje korupcije, dakle tužilaštvo, policija i sudovi počnu da rade kako treba. Da političari ne idu u politiku da napune džepove, nego da učine nešto za ovu državu“, kazao je na protestu u Bratislavi 18-godišnji djak gimnazije David Straka.

On je zajedno sa vršnjakinjom Karolinom Farskom uspeo sredinom aprila da preko običnog poziva na Fejsbuku da izvede preko 6.000 ljudi na ulice Bratislave. Demonstranti su tražili da počne da se goni korupcija, a jedan od njihovih zahteva, ukidanje kontroverzne amnestije bivšeg slovačkog premijera Vladimira Mečijara, već je ispunjen.

Ovaj drugi djački protest protiv korupcije proširio se na Košice gde isto tako na čelu povorke mladi nose veliki transparent „Dešava se“, skandiraju „nećemo lopove“, „dosta je bilo (premijera) Fica“ a mnogi transparenti domaće izrade i parole upereni su protiv ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka.

„Robo, ako si muško, podnesi ostavku“ poruka je i sa transparenta u Pragu gde je i grupa Čeha došla ispred ambasade Slovačke podrži djačke proteste.

Premijer Robert Fico pozdravio je danas to što se su mladi aktivni i žele da rešavaju probleme u zemlji i društvu, ukoliko to čine ovako nenasilno i mirno, a protestni marševi nisu izmanupulisani i zloupotrebljeni od strane političara opozicije.

Slovački političari, posebno opozicija, drže se dalje od djačkih protesta protiv korupcije kako ih ne bi komprimitovali, a mladima je podršku izrazio još prilikom prvog marša predsednik Slovačke Andrej Kiska.

U Bratislavi i Košicama a narednih dana na novim marševima protiv korupcije prikupljaju se potpisi ispod peticije Narodnoj skupštini Slovačke da poslanici omoguće školarcima da na plenarnoj sednici objasne zašto protestuju i da se sazove vanredna sednica na kojoj bi se glasalo o smenjivanju ministra Kalinjaka.

„Za tri sedmice uspeli smo da prikupimo 13.000 potpisa od planiranih 100.000“, kazala je danas u Košicama Karolina Farska.

Slovački srednjoškolci posebno vode računa da bilo ko ne može da ih optuži da ih neko plaća da izvedu Slovake na ulice i prikupili su preko društvenih mreža 10.000 evra od čega finansiraju protest.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga