Timošenko dočekana uz ovacije, parlament smenio Janukoviča

Timošenko se obratila demonstrantima na Majdanu i poručila da je diktatura pala te da će se kandidovati za predsednika na izborima

23. feb 2014

Ukrajinski parlament izglasao je opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisao prevremene izbore za 25. maj. Janukovič iz Harkova poručio da ne priznaje odluke parlamenta i da je na snazi državni udar. Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko puštena je iz zatvora. U Ukrajini je dvodnevna žalost.

Timošenko se u subotu uveče obratila demonstrantima na Majdanu i poručila da je diktatura pala te da će se kandidovati za predsednika na izborima.

Pred oko 50.000 ljudi, ona je rekla da će Ukrajina uskoro da uđe u Evropsku uniju, prenela je ruska agencija Itar tass. Dočekana ovacijama, obratila se demonstrantima u suzama: „Vi ste heroji, vi ste najbolje što ima Ukrajina“.

„Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi“, rekla je ona.

Timošenkova je u Kijevu rekla da ogovorni za ubijanja tokom protesta moraju biti kažnjeni. „Nećemo biti vredni sećanja onih koji su umrli i otvorili nam put ako ne kaznimo one koji su im uzeli živote i tukli studente.“

Ona je, kako prenosi BBC, rekla da je politika „veliki teatar“, a da će ona pomoći javnosti da sazna šta se dešava u „bekstejdžu“. Takođe je dodala da će na biti njihov garant u borbi protiv korupcije.

„Vraćam se na posao“, poručila je.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je puštanje iz zatvora bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. „Pozdravljam puštanje Timošenkove. Nezavisan pravosudni sistem suštinski je za demokratsku Ukrajinu“, naveo je Barozo u poruci na Tviteru.

Timošenkova je po izlasku iz zatvora saopštila da je „diktatura pala“ i da će se kandidovati za predstojeće izbore.

Parlament Ukrajine je u subotu je izglasao oslobađanje iz zatvora bivše premijerke, političke protivnice predsednika Viktora Janukoviča. Da bi ta odluka stupila na snagu treba da je potpiše predsednik Janukovič, koji je rekao da neće da potpiše nijednu odluku Rade.

Parlament je prethodno opozvao predsednika Janukoviča i zakazao izbore za 25. maj 2014. godine. Pre rasprave o Janukoviču proglasio je za separatiste i naredio hapšenje zvaničnika sa istoka Mihalia Dobkina i njegove pristalice, koji su ranije u subotu ranije osporili legitimitet odluka u Kijevu.

Sve administrativne zgrade u Kijevu su pod punom kontrolom demonstranata, a odluke za koje glasaju poslanici se trenutno usvajaju bez predsedničkog potpisa.

Janukovič je ranije u toku dana napustio Kijev i trenutno se nalazi u Harkovu, mestu u kome inače ima veliku podršku. Ukrajinska granična služba saopštila je da je iz Harkova pokušao da se ukrca u avion za Rusiju ali da je u tome sprečen. Međuttim, u subotu su, kako javljaju mediji, regionalni guverner Mihajlo Dobkin i gradonačelnik Harkova Genadij Kernes pobegli iz zemlje za Rusiju, rekao je portparol granične službe Oleg Slobodian.

Desna ruka opozicionarke Timošenko, Oleksandar Turčinov izabran je u subotu za predsjednika ukrajinskog parlamenta umjesto bliskog saradnika predsjednika Viktora Janukoviča Volodimira Ribaka koji je podnio ostavku.

Turčinov je izabran na parlamentarnoj sjednici sa 288 glasova od 450 poslanika.

„Vlast u Ukrajini nastavlja s radom kako bi stabilizirala situaciju“, odmah je izjavio novi predsjednik parlamenta.

Ribak je podneo ostavku nakon što je nekoliko poslanika vladajuće Partije regiona najavilo da će napusititi skupštinu.

Rusija je osudila ponašanje ukrajinske opozicije posle njenog potpisivanja sporazuma sa predsednikom Ukrajine i upozorila na pretnju po suverenitet te zemlje.

„Opozicija nije ispunila nijednu od preuzetih obaveza, već je samo isporučila nove zahteve, povinovavši se naoružanim esktremistima i pljačkašima čije ponašanje predstavlja direktnu pretnju suverenitetu Ukrajine“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Frans pres.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je, kako prenosi AP, nazvao telefonom šefove diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske, koji su posredovali između pobunjene ukrajinske opozicije i Janukoviča, iz čega je proizašao sporazum.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da je Lavrov zatražio od svojih sagovornika da se kod lidera ukrajinske opozicije založe za prestanak, kako je naveo, divljanja njenih pristalica.

U subotu popodne nekoliko stotina građana ušlo je u Janukovičevu rezidenciju 15 kilometara od Kijeva.

Demonstranti zahtevaju da se Viktor Janukovič suoči sa optužbama za smrt više od 70 ljudi u nasilju koje u Ukrajini traje poslednja tri meseca.

Parlament te zemlje izašao je u susret opoziciji, usvojivši zakon kojim se omogućava oslobađanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko, ponovo je proglašen ustav iz 2004. i podržao oslobađanje demonstranata uhapšenih tokom protesta.

U međuvremenu, američki i ruski predsednici Barak Obama i Vladimir Putin saglasili su se u telefonskom razgovoru da je važno brzo sprovođenje obećanih reformi kako bi prestalo nasilje.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozdravila je sporazum ukrajinske vlasti i opozicije, napominjući međutim da će njegova primena biti ozbiljan izazov. Vašington i EU kao odgovorne za smrt desetina demonstranata tokom ove nedelje vide ukrajinske vlasti, zbog čega su, između ostalog, i uvele sankcije visokom zvaničnicima te zemlje.

(Milan Nešić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga