Tim Džuda: Nikolić nije u kontaktu sa realnošću

Nikolić još uvek ne gleda stvarnosti u oči i svet posmatra kroz arhaičnu prizmu

09. avg 2012

Novinar, dugogodišnji analitičar balkanskih prilika Tim Džuda izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostavlja utisak čoveka koji nije u kontaktu sa realnošću i da još uvek govori kao da je u opoziciji.

– Nikolić još uvek ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini. Svet još uvek gleda kroz neku arhaičnu prizmu – rekao je Džuda u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da je pitanje koliko će ovakva Nikolićeva retorika opstati, jer ako nastavi sa njom, to vodi direktno u izolaciju Srbije.

– Na osnovu onoga što se moglo čuti od gospodina Nikolića, stiče se utisak da on nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je reč o Kosovu. On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom – rekao je Džuda.

Kada se govori o problemu Kosova, Džuda ističe da on ne vidi rešenje koje bi stavilo tačku na kosovski problem, ali da veruje da je moguće ovladati situacijom, tako da problemi ne eskaliraju. što nije isto što i trajno rešenje.

– Isto tako se govori o rešenju kiparskog pitanja, govori se o rešenju bliskoistočne krize, međutim, rešenja nema na pomolu, političari se ne slažu oko ponuđenih solucija i problem ostaje otvoren decenijama. To se može dogoditi i sa severom Kosova, ukoliko ne budemo svedoci nekog neočekivanog razvoja događaja – istakao je Džuda.

On je podvukao da u ovom času EU ima mnogo većih problema od brige za Kosovo, ali da je Briselu stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre.

– Imajući u vidu da nema nasilja, da nema žrtava, ne verujem da je pitanje Kosova prioritetno – kaže Džuda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga