TIHOMIR NOVAK: Vučićevo jevanđelje neslobode

Promenio funkciju, a ne ćud

Priredio: Tihomir Novak
31. maj 2017

Ko će biti novi predsednik vlade? Vučić je suzio broj kandidata, ali ne želi da pomene ni jedno ime, čime otvara vrata za razne spekulacije.

Pitanje mandatara podgrevaju i mediji, ali i neki od političara čija su imena pominjana u javnosti, a koji bi rado stali ispred ogledala i u njemu ugledali novog predsednika vlade. Napise u javnosti prate i upozorenja da je u sistemu lične vlasti ime budućeg predsednika vlade nevažno, jer se na toj poziciji ne očekuje osoba od integriteta, nego neko ko će pristati na ulogu produžene ruke Aleksandra Maximusa.

A kada je o Aleksandru Vučiću reč, njegova inauguracija zaslužuje pažnju, jer je, kako izveštavaju mediji, zakletvu položio na ustavu i Miroslavljevom jevanđelju. Nisam jedini koji se zapitao kako se Miroslavljevo jevanđelje našlo na Vučićevom putu ka Andrićevom vencu? Da li to njegova ideja, posledica virusa koji je zakačio dok je studirao pravo? Ili je, možda, u pitanju sugestija nekog njegovog stranačkog prijatelja? A možda i urgencija crkve, koja se, umesto bogu, okrenula naciji, voljna da njenim političarima odano služi? U svakom slučaju, za polaganje predsedničke zakletve dovoljan je samo ustav. Od predsednika Republike se ne očekuje privrženost posebnim tradicijama i etničkim kulturama, nego idealima slobode i građanske jednakosti.

U pogledu privrženosti Vučić se, u suštini, neće razlikovati od Tomislava Nikolića. Da podsetimo, Nikolić je svoju kampanju za predsednika republike, svojevremeno, započeo obećanjem da će biti predsednik svih građana, ali je od tog obećanja vrlo brzo odustao. Jednostavno govoreći, uloga predsednika svih građana je nadilazila njegove skromne kapacitete. Maximus je sposobniji, ali i opasniji političar od Nikolića. Svojom inauguracijom želi da skrene pažnju na važnost simboličkih elemenata u politici. Nikolić je to činio preko crkve pokajnice, a Vučić, evo, preko jevanđelja. Njegova je, recimo, i ideja da se u Beogradu podigne jarbol visok preko sto metara i da se na njega okači ogromna srpska zastava, kako bi bila vidljiva iz svakog dela grada. Cilj ovog poduhvata je izgradnja kulta zastave, pa ćemo tako, pored kulta Aleksandra Maximusa, u Srbiji uskoro dobiti još jedan kult.

Izgradnja novog kulta zasigurno će obradovati veksilologe, koji kukaju kako se zastavama u Srbiji ne ukazuje dužno poštovanje, ali i ovdašnje autoritarce koji bi svaki, po njihovom sudu, nedoličan odnos prema državnim simbolima drastično kažnjavali. Izgradnjom kulta zastave u Srbiji se, da barem to bude jasno, ne utire put većoj slobodi, nego njenom sve većem ograničavanju. To i ne treba da čudi – u sredu će Lupus Maksimus promeniti funkciju, a ne ćud.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga