TIHOMIR NOVAK: Vešala i komentari

Perfidne provokacije tek treba očekivati

Priredio: Tihomir Novak
05. feb 2019

Vešala odavno nisu viđena na beogradskim Terazijama. Srbijanski ministar finansija je izračunao da su vešala poslednji put u Beogradu viđena pre tačno 78 godina. Dakle, daleke 1941. godine, kada su nemačke okupacione vlasti na Terazijama obesile nekoliko rodoljuba. Tim rodoljubima je 42 godine kasnije na Terazijama podignut spomenik, a bandere na koje su bili obešeni prenete su na Novo groblje, da bi odatle 2003. godine bile – ukradene! Ne bi me iznenadilo da režimski mediji utvrde da iza ove krađe stoji – a ko bi drugi, nego – Đilas.

Idiot koji je u subotu uneo improvizovana vešala u kolonu protestanata nije ni njima, a ni organizatorima protesta, učinio uslugu. Uslugu je, zapravo, učinio režimu, čija se prvi ešalon odmah oglasio osudom. U toj osudi moguće je uočiti izvesne razlike. Jedni osuđuju pojavu improvizovanih vešala zato što se njima vređaju osećanja građana i gazi slobodarska i antifašistička tradicija. Drugi, opet, u pojavi vešala vide nemoć opozicije, njenu idološku i programsku dezorijentaciju i pravi civilizacijski sunovrat. Treći u nošenju vešala i pretnjama nasiljem vide stvari koje nemaju veze sa ekonomskim oporavkom zemlje, ali zato imaju veze sa mržnjom prema sopstvenom narodu.

Od navedenih, interesantnije su reakcije predstavnika režima u kojima se ide korak dalje od osude i zahteva od državnih organa da: pretnje nasiljem shvate ozbiljno i reaguju u skladu sa zakonom, da sankcionišu suluda i nerazumna uputstva koja opozicioni lideri daju svojim jurišnicima, da nasilnike privedu pravdi, da reaguju na raspirivanje mržnje i podsticanje nasilja, da odlučnom intervencijom spreče haos na ulicama i krvoproliće u Srbiji.

Ova druga vrsta reakcija je interesantnija zato što se njome protest direktno politički kriminalizuje i gura na teren rušenja ustavnog poretka. Ukoliko bi se sutra pojavili zahtevi da se zabrane okupljanja i šetnje Beogradom, to i ne bi predstavljalo neko iznenađenje. Nije malo ni onih koji bi voleli da režim otvoreno krene u obračun sa opozicijom i, pod firmom zaštite ustavnog poretka, nekim strankama zabrani delovanje. To, u tumačenju advokata režima, ne bi bio i kraj višepartijskog sistema, jer bi istog trena režim, prvo, oživeo uspavane stranke, kojih ima na lageru u sasvim dovoljnom broju i, drugo, dao bi gas njemu omiljenim opozicionim partijama da mašu ručicama i stvaraju privid demokratije i partijskog pluralizma.

Danas čitamo u štampi da je policija identifikovala idiote koji su nosili improvizovana vešala. Naravno da su – je li – u pitanju pristalice Saveza za Srbiju, koji se neprestano, u skladu sa trenutnim nadahnućem govornika, preimenuje čas u Savez za silovanje, čas u Savez za siledžije. U medijima jedva da se i pominje činjenica da je Đilas osudio pojavu vešala i ustvrdio da je u pitanju provokacija. Perfidne provokacije, ako je o njima reč, trebalo bi očekivati i ubuduće, jer je režimu stalo da skandalizuje proteste, da ih delegitimiše, obesmisli i naruži, ne bi li time izazvao i učvrstio odijum u dirigovanoj javnosti i pripremio je za odlučnije protuopozicione akcije.

Još jedna stvar za kraj. Kritika koju je Maximus svojevremeno uputio svojim stranačkim kolegama da su zabrinjavajuće pasivni i nemi na napade kojima su izloženi i on, i njegova porodica, sada je urodila plodom. Nema, valjda, pripadnika režima koji nije osudio pretnje izrečene Vučićevom sinu. Da se razumemo, pretnje vešalima, ma kome da su upućene, nisu legitimna metoda političke borbe i s pravom zaslužuju osudu. Međutim, u osudi pripadnika režima ima nečeg neprihvatljivog, odbojnog i, u moralnom pogledu, odvratnog. Jer, kako je to dobro uočio Dejan Ilić, prvo se vešanjem na Terazijama pretilo Marku Jakšiću, jednom od organizatora protesta u Kosovskoj Mitrovici, a tada se režimski batleri nisu oglasili zahtevom da država pokaže odlučnost, otkrije, uhapsi i kazni psihopate. Izgleda da u ovoj zemlji nadležni organi treba da reaguju i pravdi privedu samo one nasilnike koji prete predsedniku i njegovoj porodici.

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga