TIHOMIR NOVAK: Uhlebljenje Tomislava Nikolića

Građani će debelo plaćati Vučićev i Nikolićev dil

Priredio: Tihomir Novak
16. maj 2017

Tomislavu Nikoliću, predsedniku Republike, mandat ističe 31. maja. Već mesecima javnost je zabavljena pitanjima – ko će naslediti Aleksandra Vučića na mestu predsednika vlade i čime će se, nakon isteka mandata, baviti Tomislav Nikolić.

U ovome trenutku niko ko drži do sebe, dakle do vlastite autonomije i integriteta, ne želi da bude predsednik vlade. Razlog tome je jednostavan i prost – niko od integriteta ne želi da bude sveden na smokvin list kojim će prikrivati uzurpacija vlasti.

Kada je, pak, o Nikolićevom angažmanu reč, najbolje opcije – tiho polačenje iz politike – nisu i najrealnije. Nikolić je, prvo, duboko uveren da još uvek Srbiji može biti od velike koristi i, drugo, on smatra da ga je Srbija zadužila (izabravši ga za predsednika) i da je sada na njega red da se Srbiji oduži.

Naravno, u vraćanju duga Nikoliću nije svejedno sa kakve će pozicije taj dug vraćati. Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, koji se ovih dana pominje u medijima, najbliži je njegovoj, svojevremeno, javno iskazanoj želji.

Nije, međutim, jasno kakvu će korist Srbija imati od pomenutog Saveta. Za preduzetnike u sve ti zemlje, na primer, daleko je bolje da njihove međusobne odnose reguliše tržište, a ne vlade i njihove agencije. Takođe je u interesu potrošača da se država što manje upliće u razmenu, jer je ona svojim prisustvom samo opterećuje i podiže troškove, pored toga što stvara barijere i privileguje aktere bliske vladajućoj stranci.

Ako za slobodnu trgovinu nije potreban nikakav Nacionalni savet, zašto se, onda, ide na njegovo formiranje? Zato da bi se negde Tomislav Nikolić uhlebio! Svima je jasno da Nikolić, preko Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, naplaćuje svoje odustajanje od kandidature za predsednika Republike. Jasno je i da će on, preko pozicije predsednika Saveta, graditi svoje prisustvo, najpre u ekonomskoj, a onda i u svakoj drugoj vrsti politike. Jasno je i da je njegovo dalje prisustvo u politici u interesu jedne od dve zemlje sa kojima će Savet sarađivati. One, koju (rusofil) Nikolić ne voli toliko koliko Srbiju, ali je voli dovoljno jako da Srbiju pretvori u rusku guberniju i to još nazove – srećom!

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga