TIHOMIR NOVAK: Prva lopata Srbije

SNS obavlja poslove javnih preduzeća, uskoro će umesto policije zavoditi red

Priredio: Tihomir Novak
25. jan 2017

Vest je bila kratka.

Aktivisti Srpske napredne stranke su uzeli lopate u ruke i očistili sneg sa prilaza jednom dečijem vrtiću u Novom Beogradu.

Pa, šta ako su na leđima imali stranačka obeležja, zapitao se predsednik vlade?

Pa, ništa! Kad je teško, tu su naprednjaci. U redu, razumeli smo poruku: Nema te stvari koja se ne može iskoristiti zarad stranačke promocije.

Pa, ipak. Zar za čišćenje javnih prostora nije zaduženo javno komunalno preduzeće?! Kad ono nije u stanju da radi svoj posao, jer je u Beogradu napadao sneg u visini od dva metra ili ne stiže, jer previše javnih površina, onda lopate u ruke uzimaju, na primer, zaposleni u vrtiću.

Nije posao stranke da radi posao javnog komunalnog preduzeća, niti da preuzima obaveze zaposlenih u vrtiću, ni u bilo kojoj drugoj ustanovi. Niti su stranačka obeležja potrebna, ako se već želi učiniti neko korisno delo.

Predsednik vlade bi to morao znati. Zapravo, on to i zna, ali društvo u kome svako radi svoj posao nije u njegovom interesu. Kao što u njegovom interesu nije ni podela vlasti. Nije, jer tu vlast sputava i kroti, ograničava je pravom i čini je odgovornom.

naprednjaci ciste sneg twitter

Stranačko javno preduzeće: Naprednjaci čiste sneg

U sistemu partitokratije ta vrsta podela, uostalom, nije ni potrebna. Partitokratski sistem nije izumeo Vučić, ali ga je preuzeo i usavršio. A mučenici koji su pre neki dan uzeli lopate u ruke… Reklo bi se da nemaju nikakvih iluzija o društvu u kome žive. Oni sasvim dobro znaju važnost partije, partijskog članstva i partijske lojalnosti. Oni vide da je partijski pauk premrežio nebo i da se društvo guši u mreži partitokratije. Vide i znaju, ali ne negoduju; radije će se preporučiti za klijente. Njihovo ponašanje oblikuju interesi, a ne ideologija. Pozicija klijenta im otvara mnoga vrata i uklanja gotovo sve formalne prepreke. Izvan klijentelističke mreže put do škole, bolnice, posla ili željene pozicije postaje mnogo duži. I teži. Na tom putu znanje, sposobnost i moralna osetljivost nisu preporuka, nego prepreka.

Zna to i predsednik vlade, pa zato tako zdušno brani stranačke aktiviste. Ne samo da ih brani, nego ostalim strankama preporučuje da preuzmu i primenjuju istu mustru.

Treba li građani da budu zabrinuti zbog toga? Mislim da treba. Ako stranački aktivisti mogu danas da rade posao javnog komunalnog preduzeća, zašto onda sutra ne bi, umesto policije, zavodili red?
Pa, šta ako red zavode sa stranačkim obeležjima?
Pa, ništa. Taj film smo već gledali.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga