TIHOMIR NOVAK: Pobeda čista kao mulj

Ukoliko dođe do toga da se vlast smenjuje pomoću ulice, Vučićev doprinos takvom scenariju će biti neporeciv

Priredio: Tihomir Novak
03. apr 2017

Aleksandar Vučić tvrdi da je njegova pobeda na predsedničkim izborima čista ko suza. Sa ovom tvrdnjom teško bi se mogao složiti bilo koji iole nezavisan posmatrač. Pobeda čista ko suza znači da su predsednički kandidati tokom kampanje uživali fer i jednake uslove, a to sa ovim izborima nikako nije bio slučaj. Mediji su, na primer, favorizovali Vučića, a demonizovali njegove protivkandidate. Osim toga, Vučić i njegov izborni štab su neprestano zastrašivali građane nekakvim makedonskim scenarijem, a ne štab Belog Preletačevića.

Vučić, naravno, ima pravo da se raduje, ali ne i da svoju pobedu proglašava autentičnom manifestacijom slobodne volje birača, jer ona to nije. Pravo da se raduju imaju i njegovi glasači, koalicioni partneri, spoljno-politički tutori, kao i brojni stranački aktivisti, među kojima je mnogo nezadovoljnih, onih kojima su do sada izmicale nagrade. Srbija, međutim, nema razloga da se raduje.

Srbiju će Vučićeva pobeda još više udaljiti od demokratije i opasno približiti režimu neodgovorne lične vlasti. Vučićeva pobeda će dovesti do daljeg urušavanja institucija. Naročito onih koje su zadužene da nadziru i kontrolišu vlast. Vučićeva će pobeda zasigurno pojačati izlaznost, ali ne na (nekim budućim) izborima, nego na graničnim prelazima, jer će svako ko može, gledati da svoju sreću potraži negde drugde. Vučićeva pobeda neće zaustaviti socijalno raslojavanje u Srbiji, nego će ga podstači i još više produbiti.

Na ovo poslednje treba obratiti pažnju, jer se neće samo produbljivati jaz između bogatih i siromašnih, nego će kod građana sve više jačati uverenje da su izbori neupotrebljivi i da su izgubili svaki smisao. Dovedeni u situaciju u kojoj ne mogu da prepoznaju vezu između izbora i svog položaja u društvu, građani bi, i to dosta brzo, mogli posegnuti za nepolitičkim načinima rešavanja problema. Ukoliko dođe do toga da se vlast smenjuje pomoću ulice, Vučićev doprinos takvom scenariju će biti neporeciv.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga