TIHOMIR NOVAK: Naprednjake ’vata frka

Milenko Jovanov ili nasilnička forma gluposti

Priredio: Tihomir Novak
30. jan 2017

U pravu je Milenko Jovanov – Srbija zaslužuje bolje i od Šuleta, i od mnogih drugih iz opozicije. Srbija, naravno, zaslužuje bolje i od Tome, a da Vučića i ne pominjemo. Podrazumeva se, jel, da zaslužuje bolje i od Milenka Jovanova.

Problem je, međutim, što u ovome trenutku na političkom tržištu nema boljih ponuda. Uzmimo, na primer, Vuka Jeremića i razmislimo: da li bi iko, a da sebe smatra uračunljivim, glasao za čoveka koji se za predsednika Srbije kandiduje zato što voli Srbiju?

Ja ne volim i zato neću glasati za one što vole. Ljubav, jednostavno, nije politički program. Onaj ko se obraća srcu, taj ne računa na razum. Toplo i glupo srpsko srce pravi je žandarm političkog razuma. To je do sada u više navrata ubedljivo i demonstrirano.

Poput Vuka Jeremića, i ostali predsednički kandidati, čini mi se, vole Srbiju. U redu, kad je već toliko vole, hoće li priznati nezavisnost Kosova? Stati na put poricanju genocida u Bosni i Hercegovini? Zauzdati svetovne ambicije crkve? Obustaviti sramotnu rehabilitaciju kolaboracionista? Čvrsto Srbiju vezati za Zapad? Sprečiti dalje zatiranje autonomije?

Na ovim izborima Saša Janković će predstavljati one koji su opljačkali Srbiju, poručuje nam drsko Milenko Jovanov. Šta reći na ovo? Da sadašnji predsednik predstavlja nitkove i zločince koji su Srbiju doveli na optuženičku klupu Haškog tribunala?

Postoji, kaže Gliksman, jedna izrazito nasilnička forma gluposti, koja se suprotstavlja zdravom razumu i dopušta sve, pa i nebuloze, poput ove Milenkove.

Šta, zapravo, Jovanov hoće da nam se kaže? Hoće da nam kaže da naprednjake ’vata frka i da bi predsednički izbori mogli postati veoma neprijatna stvar, ako bi na njima naprednjački kandidat izgubio. Pobeda opozicionog kandidata – Saše Jankovića, na primer – u redovima naprednjaka bi se razumela kao znak da se preferencije birača menjaju, da je Srbija za naprednjake postala skliska padina. Drugačije i kraće – kao uvod u gubitak vlasti na parlamentarnim izborima.

Pre ili kasnije, naprednjaci će izgubiti vlast. Pre, ako Srbi i ostali budu koristili razum. Kasnije, ako se oslone na srce.

Da je živ, Kant bi nam poručio: Imajte hrabrosti, služite se vlastitim razumom.

(Autonomija)

vucic sns

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga