TIHOMIR NOVAK: Ili ćemo mi proterati glupe ideje ili će one proterati nas

Zalutali, zakasneli i buđavi produkt svojevremene kampanje Kupujmo domaće

Priredio: Tihomir Novak
25. feb 2019

Javni prostor u Srbiji služi za recikliranje starih, pogrešnih i besmislenih ideja.

Jednu takvu ideju je pre neki dan izneo gradonačelnik Novog Sada. On je prošle nedelje najavio da će prvo građani Novog Sada, a zatim i građani u ostalim srbijanskim gradovima, u svojim marketima moći da kupuju proizvode srpskih proizvođača sa Kosova.

Gradonačelnik je sugerisao i kontekst u kojem treba razumevati ovu inicijativu. Taj kontekst čine anticivilizacijske takse kojima je kosovska vlada opteretila proizvode iz Srbije i konkretna pomoć srpskoj zajednici na Kosovu. Ulazak srpskih proizvođača sa Kosova na tržište Novog Sada i Srbije treba, po Vučeviću, ekonomski da osnaži srpsku zajednicu i osigura njen opstanak na Kosovu.

Mi, reče gradonačelnik sa neskrivenim osećanjem zadovoljstva, otvaramo vrata cele Srbije. Ima li, međutim, razloga za zadovoljstvo?

Ako ima, onda su ti razlozi plitkopolitičke, dakle neekonomske prirode. Ekonomski, Vučevićeva inicijativa je zalutali, zakasneli i buđavi produkt svojevremene kampanje Kupujmo domaće.

Gradonačelnik igra na kartu nacionalnog sentimenta. Srpske proizvode sa Kosova treba uvoziti samo ako su jeftiniji i bolji od proizvoda koji se mogu naći u Novom Sadu. Nema smisla kupovati proizvode koji su loši, a skupi. Kao što nema smisla ni da se Vučević ponaša kao ideolog Srpske napredne stranke, a ne kao gradonačelnik.

Kada bi Novi Sad bio Atina, kako mu sadašnji gradonačelnik titra, možda bi i njega snašla sudbina koja je zadesila Temistokla, Tukidida, Ksantipa ili, recimo, Aristida. Pomenuti su procedurom poznatom pod imenom ostrakizam proterani iz grada. Vučevića, naravno, ne treba proterivati, jer to ne bi bilo u skladu sa, njemu toliko dragim, civilizacijskim normama. Ali, ono što važi za Vučevića, ne važi za glupe ideje.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga