TIHOMIR NOVAK: Epistolarni saobraćaj – Mile-Aca

Zašto je upravnik etničkog postrojenja RS Mile Srbin zamolio Acu Srbina da ne mrda iz Srbije?

Priredio: Tihomir Novak
07. okt 2018

Ima nečeg epohalno licemernog u epistolarnom saobraćanju Mileta Dodika i Ace Srbina. U svojoj predizbornoj epistoli Mile se postavlja kao stariji brat koji, u želji da mlađeg zaštiti od kritike i napada, od Ace zahteva da svoju posetu istočnom Sarajevu realizuje tek nakon izbora.

U potpunosti razumem vaš zahtev – odgovara Aca i poručuje Miletu, Srbima RS i Bošnjacima u BiH da ga pre izbora neće videti u istočnom Sarajevu. Ne zato što se plaši kritika i napada ili zato što se plaši da bilo kome izađe na crtu, nego zato što ne želi da iko optužuje Srbiju da se meša u izbore u BiH. Doduše, u svojoj epistoli Aca nije odoleo a da prstom ne upre u Plenkovića i ne primeti kako niko u EU, eto, nije Hrvatsku optužio da se petlja u zbivanja u BiH.

A i zašto bi? Pa, ko bolje od nas zna da je Srbija dežurni krivac za sve i da je EU pokvarena, sebična i lažljiva. Uostalom, nije reagovala ni na dramatična Miletova upozorenja da se izvesne britanske agencije infiltriraju u političke procese u Bosni, kako bi Miletu, jel, skratili boravak na vlasti, Republiku Srpsku čvrsto vezali za BiH i tako je udaljili od mile joj i drage Srbije.

To se nikad neće dogoditi, poručuju Mile i Aca u glas. Nakon izbora Srbija će, obećava Aca, još više i snažnije nastaviti da pomaže Mileta i Srpsku. Nakon izbora, Srpska će još više i još dublje, poručuje Mile, zavlačiti ruku u džep građana Srbije. Jer, šta je prirodnije od toga?! Ništa, poentira Mile: Jedan smo narod.

Republika Srpska – etničko postrojenje kojim upravlja Mile Dodik

Problem sa ovom Miletovom poentom, a zapravo provokacijom, jest u tome što na nju uporno izostaje srbijanski odgovor, a on bi trebao da bude krajnje jednostavan: Ne! Mi nismo jedan narod i nikad to nećemo biti.

Kada kaže narod Mile misli na etnički, a ne na politički određen narod. Pripadnicima etničke zajednice zajednički su jezik, poreklo, kultura, vera, a pripadnicima političke – ustav i zakoni. U političkom konceptu naroda pretpolitički elementi ne igraju nikakvu ulogu, u etničkom veoma naglašenu. U prvom slučaju nacija je identična sa narodom i državom, u drugom nije.

Zašto, kada je o Srbiji reč, izostaje ubedljiv odgovor na Miletove provokacije? Zato što je i u Srbiji na delu isti koncept naroda i zato što je i u Srbiji, kao i u etničkom postrojenju kojim upravlja Mile Dodik, još uvek živo uverenje da se etničke i državne granice moraju poklapati. Zbog toga i izostaje osuda Miletovog iredentizma.

Daleko od toga da se Aca meša u izbore u BiH, on se samo stavlja na stranu Mileta Dodika i to, jel da, nema ama baš nikakve veze sa izborima. To je čisto unutarspska stvar i ona ima veze samo sa Srbima. Onim pravim, koji su za Dodika i onim lažnim, koji su protiv njega.

Mora da je broj ovih drugih narastao do respektabilne cifre, čim je Mile Dodik zamolio Acu Srbina da ne mrda iz Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga