Theresa May odstupila sa čela Konzervativne stranke

Britanska premijerka zvanično je otvorila utrku za svog nasljednika, koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema Brexitu

07. juna 2019

Britanska premijerka Theresa May u petak je odstupila sa čela vladajućih konzervativaca, zvanično otvarajući utrku za svog nasljednika, koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema sporazumu o Brexitu.

May je prošlog mjeseca objavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje britanskog Parlamenta za svoj sporazum s Evropskom unijom o napuštanju bloka, što je produbilo političku krizu u podijeljenoj zemlji, koja traje od referenduma o Brexitu 2016, prenosi Fena.

Nastavlja s dužnostima

Nastavit će s premijerskim dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika, u neizvjesnoj utrci punoj suprotstavljenih kandidata.

„Preostalo vrijeme mandata radit će na pitanjima iz domena unutrašnje politike, koja su u srcu njene političke agende“, izjavila je njena glasnogovornica novinarima.

May, nekada nevoljni pristalica britanskog članstva u EU-u, pojavila se u centru političkih događanja nakon referenduma 2016. s neispunjenim obećanjima da će izvesti Veliku Britaniju iz bloka i prebroditi podjele u zemlji, prenosi Reuters.

(Al Jazeera, Foto: Reuters)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga