Težak incident na etničkoj osnovi u Novom Sadu

Dvojica Mađara povređena su 7. juna ove godine u Novom Sadu, jedan od njih je zadobio teške telesne povrede. Robert Sabo…

20. jun 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiDvojica Mađara povređena su 7. juna ove godine u Novom Sadu, jedan od njih je zadobio teške telesne povrede. Robert Sabo (Szabó Róbert) i Čaba Horvat (Horváth Csaba) napadnuti su samo zato što su pričali mađarski u autobusu na putu ka centru Novog Sada – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu na kojoj su izneti detalji o nemilom događaju, izveštava urednik Imre Šebešćen (Sebestyén Imre).
Nasilnik u autobusu, muškarac star oko 40-45 godina najpre ih je vređao verbalno, naređujući im da u Srbiji govore samo srpski, na šta mu je odgovoreno da je Srbija slobodna zemlja u kojoj svako može da govori na maternjem jeziku. Nakon verbalnog duela i nakon izlaska iz autobusa, muškarac – kasnije se ispostavilo da je on Dimitrije Gužvica iz Veternika – napao je dvojicu Mađara, Robert Sabo je zadobio udarac u lice, Čaba Horvat je uzvratio udarce, na šta je supruga nasilnika pozvala pomoć, verovatno rođake. Okrutna tuča se završila intervencijom policije, verovatno na poziv šofera u autobusu. Učesnici tuče su privedeni sem teško povređenog Saboa koji je ležao bez svesti na asfaltu.
Žrtva, Robert Sabo, otac troje dece, tek je danas mogao da se pojavi pred novinarima nakon provedenih sedam dana u bolnici zbog preloma kostiju lica i povrede oka sa trajnim posledicama.
Zbog najnovijeg napada na Mađare, konferenciju za novinare sazvao je predsednik južno-bačke regionalne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Bela Miavec (Miavecz Béla), a prisustvovalo je i više funkcionera stranke, među njima i skupštinski poslanici Balint Pastor (Pásztor Bálint), Laslo Varga (Varga László) i Arpad Fremond (Fremond Árpád).
Bela Miavec je iizrazio žaljenje da se tako nešto može dogoditi u Srbiji, a žalosno je i to da je policija je pokrenula prekršajni postupak i protiv žrtava, bez saslušanja, a protiv nasilnika je takođe pokrenut samo prekršajni postupak, mada bi bilo više osnova za pokretanje krivičnog postupka, kao što su podstrekavanje nacionalne mržnje, teška telesna povreda, povreda javnog reda i mira. „Država je dužna da odbrani sve svoje građane” – istakao je Miavec, a Balint Pastor je dodao: veoma je loše što druge stranke i javnost u Srbiji na takve nemile događaje još uvek ne reaguju na odgovarajući način.

(www.vajma.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga