Testirano oko 1.200 građana koji su radili samoprocenu, pozitivnih 30 odsto

"Svaki građanin u zavisnosti od simptoma, može više puta da popuni test"

25. apr 2020

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je od oko 2.200 građana koji su posle testa samoprocene na prisustvo korona virusa, pozvani u domove zdravlja, testirano njih oko 1.200 od kojih je pozitivnih bilo 30 odsto.

Vekić je za Radio televiziju Srbije kazao da najveći broj građana koji su popunjavali test dolazi iz Beograda, Novog Sada i Novog Pazara.

Po njegovim rečima, test samoprocene ima softversko rešenje kojim se vrši automatska trijažna selekcija građana što zdravstvenim radnicima omogućava da jasno procene koje građane moraju odmah pozvati.

„Oni koji nemaju simptome se ne pozivaju a svi koji su dali podatke vezane za simptome, hronične bolesti ili operacije bili su kontaktirani od izabranog lekara nadležnog doma zdravlja posle čega se vrši procena da li je neophodno da se testiraju u domu zdravlja ili samo da se pridržavaju saveta lekara“, kazao je državni sekretar.

Naveo je da svaki građanin u zavisnosti od simptoma, može više puta da popuni test kao i da svaki od 173 domova zdravlja u Srbiji ima jasan uvid u popunjenost tih testova.

Na Institutu za onkologiju inficirana 64 zaposlena i 91 pacijent

Direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić izjavila je danas da je od 900 zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, korona virusom inficirano njih 64, kao i da je zaražen i 91 pacijent.

Ona je za Radio televiziju Srbije rekla da je 15 zaposlenih hospitalizovano, oni imaju umerenu i tešku kliničku sliku, dok ostali imaju lakšu.

Navela je i da su inficirani pacijenti prebačeni iz stacionara Instituta za onkologiju u bolnicu u Zemunu i KBC „Dragiša Mišović“.

„Na Institutu je obustavljen prijem u stacionar i svi pacijenti koji su bili na radioterapiji su vraćeni kućama ili su u drugim bolnicima“, rekla je direktorka i dodala da dnevna bolnica i dalje radi.

Navela je da svi pacijenti koji dolaze u stacionar moraju da donesu rezultat da su negativni na koronavirus, nakon čega i u Institutu prolaze trijažu.

Dodala je da očekuje da će rad te ustanove biti stabilizovan od 4. maja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga