Tesne brojke na severu Banata

Rezultati izbora u Kikindi, Čoki, Novom Kneževcu i Žitištu

09. maja 2012

Rezultati izbora 6. maja za lokalni parlament u Kikindi iznenađuju, iako su bili očekivani. Kad su se svi sabrali, ispostavilo se da je izlaznost bila 61,87% biračkog tela koje broji 53.101 glasača. Najviše glasova – 8.043 (24,5%) – i najviše mandata, 12, osvojila je SNS, za njom slede DS sa 6.839 glasova (20,83%) i 11 mandata i LSV sa 3.953 glasa (12,04%) i 6 mandata. Veliki povratak na političku scenu, sa koje nikad nije ni odlazila, beleži SPS sa 3.751 glasom (11,43%) i 6 mandata. Po dva mandata imaju još i SVM i DSS, koji je prešao cenuzs (5,08%), dok SRS, URS, Preokret i GG „Snaga Kikinde – kuka i motika“ nisu prešle cenzus. Na predsedničkim izborima – 27,18% glasova za Tomislava Nikolića, 23,82 za Borisa Tadića. Tesne brojke ukazuju na mogućnost „zanimljivih“ posleizbornih koalicija koje nas čekaju.

Izbori pokrajinskih poslanika ponavljaju se 20. maja, a u drugi krug ulaze Stanislava Hrnjak (Koalicija Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić) i Ilija Vojinović (Koalicija Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić) na izbornoj jedinici 21 Kikinda I i Miloš Šibul (LSV – Nenad Čanak) i Svetislav Vukmirica (Koalicija Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić) na izbornoj jedinici 22 Kikinda II. Dakle, u drugi krug idu dvoje naprednjaka, ligaš i demokrata.

U opštini Čoka, pobednik izbora je SVM sa 9 mandata, slede DS sa 7 mandata i LSV sa 3 mandata. U Čoki, opštini sa većinskim mađarskim življem, radikali nisu pobeđivali ni u doba kad su bili na vlasti svuda, pa se time možda može objasniti i podatak da SNS nije prešla cenzus. U drugi krug pokrajinskih izbora idu Laslo Kormanjoš (SVM) i Predrag Mijić (DS).

Susedna opština Novi Kneževac ukazala je poverenje SNS-u sa 7 mandata, ali je DS osvojila 13, a SVM 6. U drugi krug pokrajinskih izbora ušli su Aniko Jeras (SVM) i Predrag Berić (DS).

U opštini Žitište, 24,59% glasova osvojio je DS, 22,10 koalicija SPS-PUPS-JS, 11,90 „Pokrenimo Žitište – Tomislav Nikolić“, 9,61 LSV i 8 SVM. Iznad cenzusa su i DSS i URS. U drugi krug za pokrajinske izbore po većinskom sistemu prošli su kandidati SNS-a i SPS-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga