Tesla banka pred oduzimanjem dozvole za rad

Predstavnici Hrvatske narodne banke upozorili su Upravu banke da su se stekli uslovi za njenu likvidaciju

24. apr 2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da se Tesla banka našla pred oduzimanjem dozvole za rad od strane  Hrvatske narodne banke.

U saopštenju tog sekretarijata objašnjava se da je do toga došlo i pored pisanih obećanja, usmenih dogovora između predstavnika Srbije, Uprave Tesla štedne banke i Hrvatske narodne banke, kao  i pismenog obraćanja od strane ministra finansija Hrvatskoj narodnoj banci tokom 2013, 2014. i 2015. godine.

U saopštenju se ističe i da su očekivanja svih navedenih aktera bila da će Srbija, kao najveći akcionar, izvršiti dokapitalizaciju te banke.

U Sekretarijatu za finansije su objasnili da je regulatorni kapital od početka aprila ove godine ispod zakonskog minimuma, zbog toga što nijedna mogućnost spasavanja Tesla banke nije zvanično  prihvaćena od strane Republike, odnosno nisu preduzete aktivnosti na povećanju  kapitala banke.

U saopštenju se dodaje da su zbog toga predstavnici Hrvatske narodne banke upozorili Upravu banke da su se stekli uslovi za njenu likvidaciju.

„Ovakav odnos republičkih institucija praktično znači ne samo iskazivanje neodgovornog odnosa prema državnoj imovini, kako Republike Srbije i AP Vojvodine, već i neodgovoran odnos prema Srbima i povratnicima u Hrvatsku, kojima je Tesla banka trebalo da pruži pomoć po povratku i da im omogući da razvojem malih i srednjih preduzeća obezbede sebi uslove za život i rad i doprinesu stvaranju ambijenta koji bi omogućio povratak ostalih“, piše u saopštenju sekretarijata.

U njemu se dodaje da je, tim povodom, svoju zabrinutost izrazio i pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman, koji je pozvao odgovorne da preduzmu odgovarajuće korake na održanju imovine i pruže podršku Srbima u Hrvatskoj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga