Teške međusobne optužbe premijera Rumunije i mađarskog ministarstva

Viktor Ponta optužio Mađarsku za fašističke metode, Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske uzvratilo da su u pitanju "antimađarske laži"

16. sep 2015

Premijer Rumunije Viktor Ponta (Victor) ocenio je da su postupci mađarskih vlasti u vezi sa izbegličkom krizom „slični onima koje je Evropa do sada videla samo tokom tridesetih i četrdesetih godina 20. veka”, a mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova ga je nakon toga optužilo za “antimađarske izjave”.

Ponta je na svom nalogu na društvenoj rmeži Fejsbuk (Facebook) napisao da je „kao čovek i evropski građanin“ ogorčen zbog postupaka mađarskih vlasti, prenela je mađarska agencija MTI.

„Ovo je sramota i za kulturu i za vrednosti Evropske unije. Antisemitski ispadi, odnos prema bilo kojim manjinama, a sada izbeglička kriza. Bodljikava žica, agresivni zakoni, zatvor i brutalnost sigurno neće rešiti probleme. Samo će pokazati da u srcu Evrope postoje donosioci političkih odluka koji ni po čemu nisu boli od sirijskih, libijskih ili od predvodnika bilo koje druge zemlje iz koje izbeglice beže“, rekao je Ponta.

On je ocenio da je Mađarska izgradnjom ograde “isključila sebe iz Evrope” i a podizanje ograde na granici uporedio je sa situacijom kada neko za vreme poplave ogradi svoj posed „da bi poplavni talas skrenuo ka komšijama”.

Ponta je upitao, šta uraditi ako mađarski vojnici “počnu da pucaju i ubijaju decu i žene”.

Ambasador Rumunije u Budimpešti je inicirao razgovor sa zvaničnicima mađarskog ministarstva spoljnih poslova i izrazio negodovanje zbog namere Mađarske da „izgradi ogradu između dve članice EU”, odnosno između Mađarske i Rumunije.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da premijer Rumunije „još uvek pokušava da antimađarskim lažima spase svoj upitni ugled na unutrašnjopolitičkom planu i svoj upitni moralni ugled”.

MTI je naveo da je mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na Pontinu izjavu po kojoj će se „Rumunija prema migrantima odnositi kao prema ljudskim bićima, a ne kao naši mađarski susedi koji ih teraju palicama i daju im redne brojeve”.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je „izuzetno odbojno” to što Vlada Rumunije kojoj do sada nije uspelo da svoju zemlju pripremi na ulazak u šengensku zonu i koja nema obavezu zaštite tog prostora, sada „nemogućim epitetima” karakteriše zemlju koja „svim svojim snagama radi na ispunjavanju zadataka koje ima u odbrani spoljnih granica EU”.

(Autonomija/Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga