Teške međusobne optužbe Darka Parežanina i Marinike Tepić

Optužbe za nerad, mobing, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje

16. juna 2015

Predsednik Sportskog saveza Vojvodine i bivši službenik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Darko Parežanin i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić razmenili su danas oštre optužbe.

Prvo je Parežanin na konferenciji za novinare u Sporstkom savezu Vojvodine optužio Tepićevu da je zloupotrebljavala budžetski novac, na šta je ona odgovorila optužbama da je Parežanin otpušten s posla zbog nerada, prekoračenja ovlašćenja, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja potpisa.

Parežanin je optužio Mariniku Tepić da mu je 2. aprila dala otkaz u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, jer je želela da ga ukloni kao “neželjenog svedoka”, i dodao da je ona protiv njega podnela i krivičnu prijavu kako bi “zataškala” svoje nezakonite poteze.

Parežanin je naveo da je podneo više tužbi protiv Pokrajinskog sekretarijata za sport i resorne sekretarke za povredu radnih prava i za mobing i dodao da je protiv Marinike Tepić podneo i krivičnu prijavu.

Najavio je da će o svemu obavestiti i predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, kao i Ministarstvo sporta i omladine.

On je upitao kako je moguće da je Marinika Tepić ove godine dodelila ukupno tri miliona dinara budžetskih sredstava Društvu za očuvanje banatskih šora, za organizovanje svetskog prvenstva u tom sportu, kada taj sport nije proglašen za sport od posebnog značaja na nivou Srbije.

Parežanin je Mariniku Tepić optužio i za nezakonitu dodelu sredstava Fudbalskom klubu Dinamo 1945 iz Pančeva, a dodao je da postoje indicije o nezakonitim radnjama i kada je u pitanju Fudbalski klub Sloga iz Temerina.

Dodao je da će se tužbi za mobing protiv pokrajinske sekretarke pridružiti i Branimir Šovljanski, kojeg je kao šefa pravnog sektora u sekretarijatu Tepićeva “finansijski kažnjavala”.

“Ovo je beskrupulozni progon, blaćenje i diskreditacija. Nju zanima samo vlast, ne zanima je ni njena partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine”, rekao je Parežanin.

Prema njegovim rečima, Marinika Tepić je u više navrata pokušavala i da ga smeni sa mesta predsednika Sportskog saveza Vojvodine.

Marinika Tepić je potom na konferenciji za novinare kazala da je još u martu mesecu protiv Parežanina podnela krivičnu prijavu zbog falsifikovanja njenog potpisa i potpisa ugovornih strana.

Dodala je da je prethodno u Pokrajinskom sekretarijatu za sport bila pokrenula disciplinski postupak protiv Parežanina, koji je rezultirao otkazom koji mu je uručen 2. aprila, nakon što je utvrđeno da nije izvršavao radne zadatke, da je prekoračio ovlašćenja i da je zloupotrebio službenu dužnost.

Tepićeva je navela da je tokom disciplinskog postupka utvrđeno da je Parežanin u svom ormaru u kancelariji držao zaključanih više od 100 predmeta, koji nikada nisu arhivirani niti su za njih napisani izveštaji, a radi se o predmetima koji se tiču šaha i bridža.

Na Parežaninove optužbe da je ona nad njim vršila mobing, Marinika Tepić je uzvratila pitanjem “da li se njegova zloupotreba službenog položaja može pretvoriti u mobing?”

Dodala je da tužilaštvo i inspektori zaduženi za privredni kriminal “rade svoj posao” u vezi sa krivičnom prijavom protiv Parežanina.

Odbacila je i Parežaninove optužbe da je favorizovala pojedine sportove, poput banatskih šora, i kazala da je taj sport registrovan kao tradicionalni sport od posebnog interesa za Srbiju, koji ove godine obeležava 15 godina postojanja i koji je i prethodnih godina, kada ona nije bila na čelu sekretarijata, taj sport dobijao materijalnu podršku Pokrajinske vlade.

Marinika Tepić je odbacila i Parežaninove optužbe da je favorizovale pojedine fudbalske klubove, poput Dinama 1945 iz Pančeva i Sloge iz Temerina, i kazala da je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu “jedan od najtransparentnijih organa izvršne vlasti u Srbiji”, te da je sve proverljivo već i na samom sajtu tog sekretarijata.

Ona je upitala po kom osnovu je Parežanin danas držao konferenciju za novinare u prostorijama Sportskog saveza Vojvodine i ocenila da je to zloupotreba te nevladine organizacije.

Parežanin je prethodno danas optužio Mariniku Tepić da mu je dala otkaz u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, jer je želela da ga ukloni kao “neželjenog svedoka”, i dodao da je ona protiv njega podnela i krivičnu prijavu kako bi “zataškala” svoje nezakonite poteze.

Najavio je da će o svemu obavestiti i predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, kao i Ministarstvo sporta i omladine.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga