Teška situacija u fabrici Toza Marković

Dugovanja kikindske fabrike od preko 21 milion evra su rezultat kreditnih obaveza, ali i nagomilanih enormnih računa za energente

18. nov 2013

U proteklih 48 sati, radnici kikindske fabrike „Toza Marković“ telima i teškom mehanizacijom čuvaju deo magistralnog gasnog voda, odnosno merno-regulacione stanice kojom se ova fabrika snabdeva gasom.

Zbog duga za gas od oko 18 miliona evra, radnici kikindske Radne jedinice Transport Srbija-gas pokušali su da isključe gas ovoj fabrici, a 24-časovnim dežurstvom članovi Nezavisnog sindikata „Toze Markovića“ ne dozvoljavaju pristup stanici, kako ne bi ostali bez osnovnog energenta za rad.

Menadžment beogradske firme ITH, većinskog vlasnika „Toze Markovića“, podneo je u maju Privrednom sudu u Zrenjaninu zahtev za reorganizaciju preduzeća, a za petak je najavljeno novo, konačno ročište, na kojem bi trebalo da bude poznata sudbina kikindske fabrike.

Više nego alarmantna situacija u kikindskoj fabrici posledica je, pre svega loše privatizacije i upravljanja fabrikom od strane privatnog kapitala,odnosno kompanije ITH, kao većinskog vlasnika fabrike. Radnici Toze, članovi Nezavisnog fabričkog sindikata, odlučni su da ne dozvole da fabrika ostane bez osnovnog energenta, jer će se time praktično ugasiti i porizvodnja, a 860 radnika bi ostalo na ulici.

Menadžment beogradske firme ITH, podneo je u maju Privrednom sudu u Zrenjaninu zahtev za reorganizaciju preduzeća, odnosno unapred pripremljen plan reorganizacije. Za petak je najavljeno novo ročište, a prema nezvaničnim informacijama, fabrika će otići u stečaj.

Kikindska lokalna samouprava, iako nema direktnih ingerencija, uključila se u rešavanje budućnosti kikindske fabrike. Međutim, čudi činjenica da su u proteklih sedam godina, koliko je prošlo od privatizacije nadležne institucije ignorisale sve probleme.

Da su se problemi samo gomilali pokazuje i činjenica da nije otkupljeno ni zemljište na kojem se eksploatiše glina, osnovna sirovina u proizvodnji. Dugovanja kikindske fabrike od preko 21 milion evra su rezultat kreditnih obaveza, ali i nagomilanih enormnih računa za energente, kao što je i ovaj problematični dug za gas. Radnici Toze nastavljaju svoja 24- časovna dežurstva, kako bi sprečili da fabrika stane.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga