Tešanović: Srbija se meša u unutrašnju politiku BiH

Vučić ima dovoljno posla sa fantomkama i protestima na ulicama Beograda

13. maj 2016

Glavna i odgovorna urednica Impulsportala Banjaluka Mirjana Tešanović ocenila je danas da se Srbija meša u unutrašnje prilike BiH, iako „premijer ima dovoljno posla sa fantomkama i protestima na ulicama Beograda“, dodavši da „samo onima koji od režima Milorada Dodika imaju koristi nije jasno koliko je on srozao Republiku Srpsku“.

Tešanović je za RTV izjavila da su kriminal, korupcija, nepotizam izjeli društvo u Republici Srpskoj i ekonomski i moralno.

„Novaca nema. Koliko i kome smo dužni možemo samo da pretpostavimo. Vlast kontroliše sve, tačnije Milorad Dodik kontroliše sve, pogotovo pravosuđe“, rekla je ona.

Tešanović je ocenila i da se često čuje kako narod ima vlast kakvu zaslužuje, ali da se zaboravlja da to isto važi i za opoziciju.

„Okupljena u Savez za promjene, opozicija u Republici Srpskoj godinama je bila na vlasti i nema mnogo toga čime se može pohvaliti, pogotovo SDS. Ipak, činjenica je da je vlast Dodiku predala 2006. godine politički korektno i u skladu sa ustavom RS. Činjenica je i da je iza sebe ostavila stabilan budžet i otišla bez straha od SIPA-e“, istakla je urednica Impulsportala Banjaluka.

U svakoj normalnoj državi, dodala je, normalno je i da opozicija organizuje proteste, pogotovo ako kroz parlamentarnu proceduru nije moguće zaustaviti dalju propast u koju RS srlja, a pravosuđe, kako je rekla, ćuti na 150 afera koje se pripisuju vlasti.

„Ali Bosna i Hercegovina nije normalna država pa je lider vladajućeg SNSD-a i Predsjednik RS Milorad Dodik sve koji pozivaju na proteste proglasio izdajnicima, stranim plaćenicima i tako dalje, te organizovao kontraproteste“, ocenila je Mirjana Tešanović.

Prema njenoj oceni, tako su se građani Republike Srpske „gurnuli“ u poziciju dokazivanja „ko je veći Srbin““, a sve sa jasnom namerom da režim zaštiti sebe.

„Zastrašivanje građana raznim grupama iz F BiH i Hrvatske koje sutra dolaze u Banjaluku sa ‘lošim namjerama’, kako je upravo saopštio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ‘šlag je na tortu'“ koju nam je neki dan poslao Premijer Srbije Aleksandar Vučić, tvrdeći kako su u Banjaluci u subotu mogući nemiri, te pozvao građane na jednistvo i ‘mirno rješavanje razlika'“, ocenila je Tešanović.

Ona je dodala da takvo mešanje u unutrašnje političke prilike nezavisne i suverne države Bosne i Hercegovine nije deo specijalnih veza Republike Srpske i Srbije, već zaštrašivanje građana Bosne i Hercegovine.

„Poruka koju je poslao Premijer Vučić oduzima legitimno pravo građanima RS da na mirnim protestima iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i građanima F BiH da Srbija nema nameru da se prestane mešati u političke odnose u BiH, što kod mnogih nesrba izaziva opravdani revolt“, dodala je ona.

Tešanović je ocenila i da Aleksandar Vučić ima „sasvim dovoljno posla“ sa fantomkama i protestima na ulicama Beograda. „Pa neka tamo ‘mirno rešava razlike’, a građane RS i BiH pusti da svoje unutrašnje probleme rešavaju onako kako je to normalno u svim demokratskim državama, mirnim protestima protiv režima, u Banjaluci 14. maja“, kazala je ona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga