Termalno kupalište – novi simbol Pačira

Jezero sa termalnom vodom se prostire na 2400 kvadratnih metara, najdublja tačka je 1,6 metara

23. juna 2014

Završena je izgradnja kupališta termalnog jezera u Pačiru: u malom selu nadomak Bačke Topole je u petak uz prisustvo opštinskih, pokrajinskih i republičkih zvaničnika izvršena tehnička predaja kompleksa.

Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine i Saveza Vojvođanskih Mađara je tokom svečane predaje evocirao svoje uspomene vezane za selo. Pričao je o tome da je tokom 2008. godine primetio da je šačica ljudi počela da razmišlja o budućnosti i o mogućnostima sela, i od tada se iz godine u godinu pokazuje novi deo mozaika i u praksi. Ideja kupališta takođe datira od pre šest godina. Investicija vredna 15 miliona dinara koja je ostvarena od mesnog samodoprinosa i opštinskih sredstava može poslužiti kao primer i drugima kako uprkos siromaštvu izdržljivost, namera i saradnja može doneti rezultate.

„Iskorišćavanje seoskih mogućnosti i plan razvoja termalnih voda u Pačiru bi moglo da obezbedi razvoj sela: biće ovo mogućnost da se meštani lepo provedu, ali će biti i mogućnost da Pačir postane interesantno mesto za posetioce. Na termalnu vodu, na ovu ostvarenu ideju se mogu graditi i drugi sadržaji, možda će se i hotel moći otvoriti” – izjavio je Pastor.

Zoltan Sombathelji, predsednik mesne zajednice Pačir je izrazio nadu da kompleks neće biti samo kulturni simbol sela, nego će značiti i tačku razvoja.

Jezero sa termalnom vodom se prostire na 2400 kvadratnih metara, najdublja tačka je 1,6 metara. Izgrađen je i prateći objekat neophodan za otvaranje kupališta sa kabinama, sanitarnim čvorom, ugostiteljskim objektom itd. Bunar iz kojeg kupalište dobija vodu je završen 2010. godine uz pomoć Fonda za kapitalne investicije i omogućava dovlačenje vode od 73 stepena Celzijusa iz dubine 1300-1400 metara. Termalna voda je veoma bogata mineralima, pogodna je za rehabilitaciju i lečenje raznih kožnih bolesti i bolesti disajnih organa.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga