„Teret“ pobednik 16. Zagreb film festivala

“Spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem”

17. nov 2018

Najboljim dugometražnim filmom 16. Zagreb film festivala (ZFF) proglašen je “Teret” Ognjena Glavonića iz Srbije, koji će domaću premijeru doživeti na 24. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Debitantski film Glavonića proglašen je najboljim na 16. ZFF-u uz obrazloženje međunarodnog žirija (Juho Kuosmanen, Maja Miloš i Deborah Kara Unger) da “spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem”. Strahote rata, kako je istaknuto, menjaju značenje naizgled banalne svakodnevice.

“U ovom izvrsnom i humanom prvencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima”, naveo je žiri povodom nagrade za “Teret”, koprodukciju Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara, koja prati priču Vlade, vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prevozi tovar sa Kosova u Beograd. Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

U ime Glavonića, autora nagrađivanih dokumentaraca “Živan pravi pank festival” i “Dubina 2”, nagradu Zlatna kolica preuzeo je 17. novembra na završnoj ceremoniji ZFF-a u bioskopu “Evropa” glavni glumac Leon Lučev, koji je u emotivnom govoru istakao važnost međusobne podrške ljudi, pogotovo onima koji su u nekoj vrsti pobune.

“Tu, u dvorani Müller kina Europa trenutno nam je jako lijepo i toplo, uživali smo, pogledali na stotine filmova, ali ZFF možda sledeće godine neće biti tu, jer će neki drugi ljudi biti u ovom prostoru. Možda više neće biti slobodne perspektive ITD-a. jer će i tamo biti neki drugi ljudi… Imam osećaj da smo svi strašno odgovorni da ne budemo sami i usamljeni jer zajedno smo puno jači”, poručio je Lučev.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je tajlandsko-francusko-kineski film “Manta Ray” reditelja Phuttiphonga Aroonphenga, a nagradu je preuzeo producent Phillipe Avril.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz nacionalnog programa Kockice osvojio je film “Bila soba” Mladena Stanića.

Žiri kratkometražnog programa, koji su činili: György Mór Kárpáti, Jelena Mišeljić i Matija Vukšić, dodelio je Zlatna kolica uz obrazloženje da je “Bila soba” nežna priča o “bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjena izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista”.

Posebno priznanje u programu Kockice dodeljeno je Dubravki Turić za film “Trešnje”.

Najbolji kratkometražni film iz međunarodnog programa je iransko-talijanski film “Pogled” Farnoosha Samadija, a posebno priznanje pripalo je poljskom filmu “Tremor” Dawida Bodzaka.

Predstavnice strukovnih udruženja iz žirija Ponovno s nama (Bojana Burnać, Jasna Nanut i Marina Andree Škop) dodelile su Zlatni bicikl za najbolji film iz tog programa filmu “Ne ostavi traga” Debre Granik, ističući da je reč o suptilnoj drami koja na tih, a snažan način. progovara o nemogućnosti ratnog veterana da se ponovno uklopi u društvo i o njegovom dirljivom odnosu sa kćerkom koji se menja, ali i opstaje, dajući nam nadu da opstaje i čovek.

Žiri programa Plus, sastavljen od srednjoškolaca, nagradio je belgijski film “Na putu” Joachima Lafossea koji dinamikom događaja i prikazom kirgistanskih prostranstava daje dobar uvid u odnos majke i sina. Reditelj je pametno ukomponovao ključne segmente programa Plus, poput univerzalnosti, kvaliteta i gledljivosti.

HT nagrada publike za najbolji dugometražni film pripala je islandsko-francusko-ukrajinskom filmu “Halla ide u rat” u režiji Benedikta Erlinssona, koji je dobio ocenu 4,8, a predstavila ga je producentkinja Marianne Slot.

Dodelom nagrada završen je i program Industrija Mladost!, u okviru kojeg je nagrada za najbolji pitć 16. ZFF-a pripala makedonskom projektu “How I Learned to Play Chess” autora Borjana Stojkova i Dushana Efremova. Uz savetovanje, razradu projekta i postprodukciju slike (Vizije), pobednički projekat osvojio je tri dana postprodukcije zvuka (studio Nazor), te dizajn filmskog plakata (Šesnić & Turković).

Dodeljena su i dva posebna priznanja – projektima “Vozi me na more” (Tamara Todorović i Andrija Dujović) i “Krhko” (Tomislav Šoban i Adrijana Dimić).

(SEEcult, Foto: ZFF)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga