Tepić: Repoduktivno zdravlje uvesti u nastavu

Obuhvata i obrazovanje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti i pravima čoveka

18. sep 2015

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je da je obrazovanje o reproduktivnom zdravlju neophodno uvesti u nastavu zbog preventivnog uticaja kad je reč o očuvanju zdravlja mladih.

Obrazovanje o reproduktivnom zdravlju jedan od ciljeva održivog razvoja, postavljenih od strane Ujedinjenih Nacija, istaknuto je danas na okruglom stolu održanom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na kojem je pokrajinska sekretarka predstavila projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“.

Sekretarka Tepić je ovom prilikom istakla da se ovaj projekat ne bavi samo učenjem o reproduktivnom zdravlju, već da je on mnogo širi i obuhvata i obrazovanje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti i pravima čoveka, što je takođe jedan od ciljeva održivog razvoja.

„Već treću godinu vojvođanski srednjoškolci i to đaci drugih razreda imaju priliku da u svojim školama uče kroz naš projekat o svom reproduktivnom zdravlju i to ne samo o anatomiji ili polno prenosivim bolestima i seksualnosti, već i o rodnoj ravnopravnosti, njihovima pravima, ali i svim psihološkim aspektima. Ovaj projekat, kojim je od 2012. godine, pa do danas, bilo obuhvaćeno nešto manje od 12 hiljada drugaka, svakako doprinosi slici da se u Srbiji poštuju ciljevi održivog razvoja“, istakla je Tepić.

Prema njenim rečima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine sproveo do sada dva istraživanja o znanjima i stavovima mladih kada je reč o reproduktivnom zdravlju i to pre njihovog pohađanja ovih radionica i posle.

Dobijeni podaci, kako je dodala, pokazali su da je ovaj predmet neophodno uvesti u nastavu.

„To je našoj deci preko potrebno, s obzirom da se radi prevashodno o njihovom zdravlju“, kazala je ona, dodajući da je ulaganje u prevenciju ključ održivosti u svakom smislu te reči.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga