Teolog: Kleronacionalizam je zamenio komunizam

I u Hrvatskoj i u Srbiji postoje privilegovane nacionalne crkve, koje su politički moćne i društveno uticajne, ali su istovremeno duhovno i moralno slabe

27. dec 2015

Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič izjavio je da je na prostoru bivše Jugoslavije kleronacionalizam zamenio komunizam.

„Kao što se ranije pitalo ‘šta će Partija reći’, danas se pita ‘šta kaže Crkva?’ Visok procenat građana, koji se izjašnjavaju kao vernici, više je izraz političkog oportunizma i frustracije oko pitanja identiteta, nego pitanje iskrene vere i plodonosne evangelizacije u postkomunizmu“, rekao je Kuzmič za današnji novosadski Dnevnik.

Ocenio je da je takva „masovna seoba iz partije u katedralu“ verski i politički opasna, jer političko-nacionalistička religija nanosi veliku štetu verodostojnosti hrišćanstva i koči razvoj prave liberalne demokratije.

„Ona sužava prostor individualnih sloboda unutar kojih pojedinac bira na temelju svoje savesti i razumnog odlučivanja, a ne pod pritiskom novih kolektivizama“, kazao je Kuzmič.

Prema njegovim rečima, na ovim prostorima često se događa da govor o dobrobiti naroda ili nacije olako poprimi neželjeni prizvuk kolektivističkog nacionalizma.

„Pametni rodoljub Martin Buber je decenijama pre osnivanja toliko priželjkivane države Izrael isticao i za nas važne distinkcije: ‘Narod je fenomen života; nacija je fenomen svesti; nacionalizam je fenomen prenaglašene svesti’. Sve što je prenaglašeno – neuravnoteženo je i u svojim ekstremnim oblicima ugrožava one koji su nacijom i verom drugačiji“, rekao je Kuzmič.

Ocenio je da je vreme da se nešto nauči o opasnoj simbiozi strasnog nacionalizma i pregrejane političke religioznosti, te o zloj instrumentalizaciji takvog zanosa u političke i ratničke svrhe.

„Treba nam više sekularizacije, jer, kako je govorio pametni Željko Mardešić, jedan od najznačajnijih hrvatskih humanista i sociologa religije, ‘upravo gubitak političke i društvene moći crkava čini da one postanu prihvatljivije i uticajnije u društvu, ali sada radi verskih i moralnih razloga, a ne svetovnih pobuda'“, naveo je Kuzmič.

Ocenio je da je problem i u Hrvatskoj i u Srbiji što postoje „privilegovane nacionalne crkve“, koje su politički moćne i društveno uticajne, ali su istovremeno duhovno i moralno slabe i bez većeg uticaja na porodični moral, radnu etiku i uopšte pravdu i poštenje u društvenoj zajednici čiju oni navodno premoćnu većinu čine.

„Toliko korupcije i tako visok stepen religioznosti jednostavno ne idu zajedno“, poručio je Kuzmič.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga