Teodorović: Političke elite vratile problem Kosova na početak

"Sve što okružuje Aleksandra Vučića i vladajuću elitu širi nedopustivu atmosferu govora koji samo produbljuje jaz između Srba i Albanaca"

17. juna 2019

Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović izjavio je za televiziju N1 da ideja „otvaranja“ prema proširenju Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, zbog pritiska treće strane – Rusije, nije nova.

Teodorović ističe da je to konkretan politički korak i da treba videti i koje su to države Balkana koje bi podržale takav proces.

„Pre svega je Milo Đukanović potencirao da Evropa treba da bude otvorenija prema ovom delu Balkana, a ne da ga demotiviše raspravama o tome da li je proširenje na mestu. Potezao je pitanje ruskog uticaja“, kaže Teodorović.

On navodi da koncept velikosrpstva, na koji se nadovezuju ekstremne grupacije, jeste tlo na koje se može nadovezivati ruski uticaj „u cilju provociranja određenih nestabilnosti ili političkog uticaja, kako u Srbiji tako i u državama koje nemaju dileme o proevropskim apsiracijama“.

Govoreći o problemu Kosova, Teodorović je rekao da su ga političke elite, posle 20 godina, vratile na početak.

„Umesto da uzroci kosovske krize budu nešto čime će se baviti nauka, istorija i intelektualci, time se bave akteri tih zbivanja i očitavaju javnosti lekcije kako i zašto se nešto dogodilo“, rekao je Teodorović.

On ocenjuje da su se promenile međunarodne okolnosti i da je zaživeo stav da permanentno igranje određenih strategija koristi Srbiji u prolongiranju rešenja.

Prema njegovom mišljenju, predstojeći sastanak u Parizu je samo manifestacija uverenja političke elite Srbije da problem treba, što je više moguće, internacionalizovati.

„Ne znam koliko su svesni rizika koji to nosi. Ali su apsolutno nesvesni da bi problem bilo najbolje rešiti na nivou regiona i na nivou dve strane jer se radi o životu ljudi ovde“, navodi Teodorović.

Obe strane su, dodaje Teodorović, u poziciji da jedni ekstremizmi hrane druge.

„Možda se Srbija predstavlja i možda je Srbija strana koja je spremna da povuče pragmatične i konkretne poteze, ali sve što okružuje Aleksandra Vučića i vladajuću elitu na tom polju širi nedopustivu atmosferu govora koji samo produbljuje jaz između Srba i Albanaca“, zaključuje Teodorović.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga