Teodorović: Dolaskom SNS na vlast, pogoršao se odnos prema suđenjima za ratne zločine

Mnogi slučajevi su u procesu likvidacije, čekaju ponovna suđenja, a za zločine niko ne odgovara

29. okt 2015

Novinar Miloš Teodorović izjavio je večeras da je promenom vlasti u Srbiji 2012. godine došlo i do promene nagore u suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima.

“Od kako je nova politička elita oličena u naprednjacima došla na vlast, mnogi slučajevi suđenja za ratne zločine sa kojima bi javnost trebalo da bude upoznata su u procesu likvidacije, čekaju nekakva ponovna suđenja, a  za zločine niko ne odgovara“, rekao je Teodorović na tribini nakon promocije njegovog filma „Svedoci“.

Prema njegovim rečima, to svedoči o nesposobnosti pravosuđa da iznese ovakve postupke.

On je kritikovao medije i rekao da mu nije jasno kako je moguće da za medije suđenja za ratne zločine ne predstavljaju vest.

Teodorović je upitao kakvu poruku šalje činjenica da osuđeni ratni zločinac Nikola Šainović nakon odsluženja kazne bude dočekan u Srbiji na svečan način i odmah vraćen u politiku na velika vrata.

Koautorka filma Ivana Lalić Majdak kazala je da mnogi nisu želeli da daju intervjue i da govore u filmu i dodala da pripadnici Jedinice za zaštitu svedoka nisu želeli da govore pred kameramam uprkos optužbama da su oni, umesto da štite svedoke, neretko učestvovali u njihovom zastrašivanju.

Za film „Svedoci“ autori su dobili nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo za najbolji istraživački rad objavljen u 2014. godini u Srbiji biće javno emitovan u Novom Sadu.

Film se bavi položajem zaštićenih svedoka u sudskim procesima pokrenutim povodom zločina na Kosovu.

Projekciju filma i tribinu organizovala je Novosadska novinarska škola u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga