Temerin: Novinarima zabranjeno da snimaju sednicu

Predsednik Skupštine u Temerinu Robert Karan rekao da je zabranjeno snimati sednicu i zatražio gašenje kamere

04. dec 2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su danas zbog dešavanja na sednici Skupštine opštine Temerin, na kojoj su čelnici lokalne samouprave zabranili novinarima da rade svoj posao.

U saopštenju novinarskih udruženja navodi se da je, dok je sednica još uvek bila u toku, predsednik Skupštine opštine Temerin Robert Karan prišao glavnom uredniku Naših novina i portala Temerin info i rekao mu da je zabranjeno snimati sednicu i zatražio od njega da ugasi kameru.

„Novinarska udruženja smatraju da je skandalozan čin da predsednik Skupštine opštine zabranjuje novinarima da obavljaju svoj posao, bez obzira da li je u pitanju snimanje sednice u video i audio formatu, ili su novinari iz pisanih medija. Nedopustivo je da novinarima bude uskraćena mogućnost da izveštavaju javnost, a pogotovo o radu skupštinskih tela u svojim sredinama“, piše u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

U njemu se ocenjuje da vlast mora da obezbedi punu transparentnost rada, posebno rada Skupštine, te da skrivanje od javnosti i zabrane ove vrste mogu da predstavljaju ozbiljnu i opasnu zloupotrebu.

Novinarska udruženja su podsetila i da su sloboda izražavanja i pristup informacijama zagarantovani Ustavom i zakonima Srbije, pa se ovakvo ponašanje predsednika Skupštine opštine Temerin može protumačiti i kao napad na medijske slobode.

„Očigledno je da temerinska vlast ne haje za medije, što najbolje ilustruje činjenica da ove godine uopšte nisu raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih sadsržaja“, zaključuje se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga