Temerin: Izjednačeni rezultati, skoro svi na vlasti

Članovi opozicije imali su značajne primedbe na rad predloženih kandidata za lokalnu vlast, jer su ove poslove obavljali i tokom prethodne četiri godine

12. nov 2012

Lokalni izbori u Temerinu protekli su prilično ujednačeno što je za posledicu imalo da nijedna stranka u lokalnom parlamentu nije zastupljena sa više od pet odbornika. Vlast je u odnosu na prethodne četiri godine manje-više ostala nepromenjena, samo je konstituisanje opštinskih organa ovoga puta malo duže trajalo.

Koalicioni sporazum o većini u Skupštini opštine Temerin i formiranju nove opštinske vlasti potpisali su predstavnici Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije – Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, koalicije Demokratske stranka Srbije i Nove Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara i Grupe građana „Za prosperitet opštine Temerin“. Vladajuća većina je prilikom konstituisanja opštinskih organa imala 19 od ukupno 33 odbornika.

Za predsednika opštine Temerin na skupštinskom zasedanju 23. jula izabran je demokrata Vladislav Capik, a za njegovog zamenika Nikola Ember iz koalcije SPS-PUPS. Za predsednika Skupštine opštine izabran je doskorašnji predsednik opštine Andraš Gustonj iz DSVM, za njegovoog zamenika Robert Pastor iz SVM, a za sekretara SO Temerin postavljena je Milica Maksić. Opštinsko veće ima osam članova, što je za tri člana manje u odnosu na prethodni saziv.

Članovi opozicije u kojoj su se našli koalicija Srpske napredne stranke i Pokreta Snaga Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpska radikalna stranka i koalicija Preokret imali su značajne primedbe na rad predloženih kandidata za lokalnu vlast, jer su ove poslove obavljali i tokom prethodne četiri godine. To je uticalo i na sam rad konstitutivne sednice, koju je obeležilo više pauza i verbalnih sukoba između odbornika.

Vladislav Capik poručio je građanima da će prioritet u radu nove opštinske vlasti biti reforma lokalne samouprave i administracije, štednja, uvećanje prihoda budžeta opštine Temerin, infrastrkturno opremanje industrijskih zona, privlačenje stranih i domaćiih investicija i otvaranje novih radnih mesta. „Značajnu pažnja posvetićemo poboljšanju multikulturalnih i međunacionalnih odnosa i vođenju aktivne i afirmativne politike prema socijalno osetljivim kategorijama stanovništva“, rekao je Capik.

U Skupštini opštine Temerin DS ima petoro odbornika, po troje imaju SPS-PUPS, DSVM, SVM, DSS-NS, a dvoje je iz GG „Za prosperitet opštine Temerin“. U SO Temerin su još petoro odbornika iz koalicije SNS-PSS, četvoro radikala, tri odbornika LSV-a i dva odbornika koalicije Preokret (po jedan iz Srpskog pokreta obnove i Liberalno demokratske partije). U međuvremenu, ova koalicija se pocepala na dva dela, jer se odbornica LDP Stanislava Varga priklonila novoj vladajućoj koaliciji.

Darko Šper (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga