Tematska sednica Skupštine Vojvodine o iskustvima Lombardije

Vrebalov: Decentralizacija i regionalizacija su velike reči, ali nisu grаđanima objašnjene

19. nov 2013

Skupština Vojvodine održaće u četvrtak, 21. novembra, tematsku sednicu, na kojoj će o svojim iskustvima sa regionalnom autonomijom govoriti predstavnici italijanske pokrajine Lombardije.

Tematske sednice pokrajinskog parlamenta su novina, koja je uvedena na poslednjoj sednici, kroz izmene skupštinskog poslovnika o radu.

Kako je objašnjeno, na tim sednicama se ne odlučuje, ali se posvećuje pažnja temama koje su od značaja za Vojvodinu.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov rekao je da je za Vojvodinu veoma značajno da čuje iskustva Lombardije, jer je reč o veoma razvijenoj regiji.

On je kazao da je za građane Vojvodine od velikog značaja da čuju kakve su autonomije u Italiji i u drugim razvijenim zemljama, kao i kakva ovlašćenja pokrajine imaju, da bi im se približila iskustva decentralizacije i regionalizacije.

„Decentralizacija i regionalizacija su velike reči, ali nisam sasvim siguran da su građani u potpunosti svesni značaja tih procesa, koji se kod nas prečesto koriste za dnevnopolitičke obračune“, rekao je Vrebalov.

Prema njegovim rečima, decentralizacija i regionalizacija su procesi od kojih pre svega građani mogu imati koristi, a da je to tako svedoči i činjenica da su „najrazvijenije zemlje u Evropi i u svetu decentralizovane“.

Pokrajinski poslanici će na sednici „Primeri dobre prakse: autonomija Lombardije“ imati priliku i da komentarišu i postavljaju pitanja gostima iz Italije.

Kako je najavljeno, u decembru će biti održana i tematska sednica Skupštine Vojvodine na temu pregovora sa EU.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga