Televizijski serijal posvećen Dunavskoj strategiji

Utisak autorskog tima je da u svih 14 podunavskih zemalja, pored razlika između njih, postoji zainteresovanost i spremnost na zajedničku saradnju, a očekivanja od te saradnje nisu mala.

05. dec 2010

Dokumentarni serijal od deset epizoda „Podunavlje: Fast forvard” (Forward), koji se bavi najznačajnijim oblastima koju obuhvata Dunavska strategija Evropske Unije, zatim pitanjima decentralizacije i regionalizacije biće prikazan na Radioteleviziji Vojvodine. 

Predviđeno je da Evropska komisija usvoji Dunavsku strategiju 8. decembra. Kako je najavljeno, Dunavski region bi trebvlo da bude formiran do juna 2011. godine i biće treći makroregion na prostoru Evrope, nakon Baltičke i Mediteranske regije.

Autori serijala, novosadska produkcija Plejgraund (Playground), saopštili su da javnosti u Srbiji žele da ukažu na „očigledne strateške prednosti” regionalnih inicijativa unutar EU.

„Želimo javnosti u Srbiji da predstavimo podatke o broju i ingerencijama evropskih regiona, a naročito o suštini moderne regionalne i decentralizovane politike kroz predstavljanje konkretnih potencijala saradnje, od koje će direktne koristi imati građani i građanke u gradovima i regijama duž Dunava”, navodi se u saopštenju za javnost.

U serijalu će se govoriti i o temama kao što su ekologija, energija, nauka, kultura, turizam.

Emisije će govoriti i o važnosti Dunava kao rečne saobraćajnice i neiskorištenim mogućnostima, o bezbednosti plovidbe, o vezama običnih ljudi nasuprot političkih sukoba država.

„Utisak autorskog tima je da u svih 14 podunavskih zemalja, pored razlika između njih, postoji zainteresovanost i spremnost na zajedničku saradnju, a očekivanja od te saradnje nisu mala”, piše u saopštenju.

Navodi se da je u luke u Novom Sadu i Beogradu tokom ove godine pristalo više od 500 turističkih brodova, za razliku od 2000. godine, kada nije pristao niti jedan, i dodaje da je takav skok ostvaren zahvaljujući saradnji u oblasti turizma duž Dunava. 

Projekat finansira Evropska unija, a donatori su i Fond za otvoreno društvo Srbija i
Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Urednik serijala je novosadski novinar Dragan Gmizić, a producentkinja je Sarita Matijević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga