Tehnički problemi, ili zlonamernost i lenjost?

Zamenica vojvođanskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović rekla je da građani kojima u matičnim knjigama lično ime upisano prema pravopisu mađarskog jezika, i pored obaveze državnih organa da se drže pravopisa u ispisivanju imena, često nailaze probleme u organima poput poreske uprave ili katastarskog ureda koji se pozivaju na tehničke probleme. Savetnica za pitanja službene upotrebe jezika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Katinka Beretka kaže da je Nacionalni savet izradio poseban Vodič za upotrebu maternjeg jezika, koji bi uskoro trebalo da bude štampan.

11. mar 2011

Kada je u matičnim knjigama lično ime upisano prema pravopisu mađarskog jezika, onda je docnije obaveza svakog državnog organa da se drži tog pravopisa u ispisivanju imena, a ukoliko ipak dođe do povrede ovog ustavnog prava, to ne treba prećutati nego valja  uložiti žalbu, upozorila je zamenica za zaštitu prava nacionalnih manjina Pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović. Prema njenim rečima, najčešće su to vojvođanske ispostave republičkih organa među onima koji pokušavaju da zaobiđu manjinska prava na upotrebu jezika, odnosno prava u vezi sa ispisivanjem ličnog imena, kao što su poreska uprava ili katastarski ured, a pozivaju se najčešće na „tehničke probleme“ u sprovođenju ovog ustavnog prava. Vukašinović je za „Mađar so“ rekla i da „ne veruje da je u pozadini takvih grešaka i povreda prava slučajna nesmotrenost“, budući da se radi o pravima sadržanim u Ustavu, koja su regulisana i zakonima i da zato nijedan organ ne može da se opravdava pozivajući se na neobaveštenost.
„Kršenje prava niko ne može da objašnjava neinformisanošću o datoj oblasti i to se posebno odnosi na državne organe. Iza pomenutih kršenja prava najčešće prepoznajem zlonamernost ili lenjost. Svima koji se suoče sa bilo kakvim sličnim kršenjem prava savetujem da se obrate kancelariji ombudsmana“, poručila je Eva Vukašinović, dodajući da je velika odgovornost i na manjinskim nacionalnim savetima da obaveste ljude o njihovim pravima u ovoj oblasti, jer mnogi ih i ne poznaju, niti znaju kome treba da prijave njihovo kršenje.
Savetnica za pitanja službene upotrebe jezika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Katinka Beretka kaže da su i sami spoznali da mnogi građani nisu upoznati sa svojim pravima u oblasti službene upotrebe jezika, kao i ispisivanja ličnog imena i navodi da je upravo zbog toga ovaj nacionalni savet izradio poseban Vodič za upotrebu maternjeg jezika, koji bi uskoro trebalo da bude štampan. Ona je dodala i da građani kojima je povređeno pravo u oblasti upotrebe maternjeg jezika, ili su im  u ispisivanju ličnog imena prekršena pravila pravopisa maternjeg jezika mogu da se obrate i nacionalnom savetu koji, u slučaju da ga građani za to ovlaste, može u njihovo ime da pokrene i odgovarajući postupak.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga