TATJANA MACURA: Neskrivena centralizacija moći direktora BIA

Da li ste zabrinuti? Ja jesam

25. apr 2018

Krajem avgusta prošle godine u Narodnu skupštinu stigao je Predlog izmene i dopune Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Odstajao je u skupštinskoj proceduri dobrih osam meseci i ovih dana se nalazi na dnevnom redu Skupštine pred narodnim poslanicima.

Na prvi pogled vam se sigurno može učiniti da je izmena i dopuna postojećeg Zakona prilično skromna – ukupno sedam članova, od kojih su čak tri “tehničke” prirode.

Međutim, kada malo bolje pogledate sadržinu ova prva četiri predložena člana lako možete zaključiti da nepotizam, sa kojim neminovno ide i korupcija, polako ulaze u legalne tokove naše, već uveliko ojađene države. A kada shvatite da se to odnosi na najosetljivije bezbedonosne strukture, sigurna sam da vam nije ni svejedno.

Naime, predloženim izmenama i dopunama Zakona, direktor Agencije biće u prilici da bira ovlašćena službena lica, lica na određenim dužnostima i lica bez ovlašćenja, i to bez javnog konkursa. Dakle, isključivo njegovom, ili nekad u budućnosti njenom, diskrecionom odlukom, prema sopstvenoj želji i volji, Agencija će zapošljavati nove kadrove.

Imajući i vidu da je javnost već uveliko upoznata sa tim da aktuelni direktor Agencije ne poseduje preko potrebne kvalifikacije da bi se uopšte našao na toj funkciji i da su po svemu sudeći predstavnici vladajuće većine odlučili da ne beže od oprobanog recepta, u predloženim izmenama i dopunama nailazimo na odredbu koja kaže da će pripadnici Agencije biti dužni da, zbog potrebe rada u Agenciji, pohađaju stručnu obuku, kao i da se stručno usavršavaju i da polože poseban stručni ispit.

I sve bi to možda i bilo u redu, jer stručnog usavršavanja u jednoj ovakvoj oblasti sigurno ne sme da manjka, kada bismo bili sigurni u to da im ovo neće biti prva takva obuka u životu i da postupak, program i način pohađanja stručne obuke, stručnog usavršavanja i polaganja posebnog stručnog ispita ne utvrđuje upravo direktor Agencije.

Kada pripadnike Agencije zaposli, pa ih zatim obuči i doobuči, direktor će biti u prilici i da njihov rad jednom godišnje oceni. Dodatno je apsurdno i to što će postupak, merila i način ocenjivanja pripadnika Agencije biti uređeno aktom koji donosi, sad već verujem da se nećete iznenadi – direktor Agencije.

Ako je direktor Agencije bio sposoban da izabere kadrove, da ih obuči i njihov rad oceni – zašto ne bi bio sposoban i da im odredi nivo zarade? Dakle, među ova prva četiri člana, gotovo skromno je provučen stav da će koeficijente za obračun plate biti utvrđene aktom direktora, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srbije.

Pretpostavljam da će vladajuća većina, koja u javnosti ne štedi reči podrške decentralizaciji, na ovoj sednici ipak podržati ovoliku centralizaciju moći. Nažalost, to u ovom skupštinskom sazivu neće biti prvi put, te možemo zaključiti da je postala praksa da se jedno govori, a drugo radi. Doduše, gledajući koji nas sve zakoni čekaju u skupštinskoj proceduri i kako su napisani, verujem da ovo neće biti ni poslednji put.

Da li ste zabrinuti? Ja jesam. Kao što ne bih mogla da zamislim da građane operišu ljudi bez adekvatnog medicinskog znanja i potrebnih kvalifikacija, a koje u hiruršku salu šalje direktor koji je recimo pekar, tako ne mogu da zamislim da ista ili slična logika i merila neće biti primenjivani kada je reč o njihovoj bezbednosti. Nakon detaljne analize ovog, na prvi pogled skromnog Predloga, zaključiću – sa pravom smo zabrinuti.

* Autorka je narodna poslanica PG Slobodni poslanici

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga