Tasovac i Grujić o mreži ustanova kulture

"Pitanja kulture i informisanja tiču se svih nivoa vlasti, kao i ustanova i pojedinaca"

14. jul 2014

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić razgovarali su danas o „umrežavanju“ izvršne vlasti i ustanova kulture, zajedničkom konkurisanju za međunarodne fondove, izradi zakona.

Tasovac je novinarima rekao da su razgovarali o konkurisanju pokrajinskih ustanova i institucija kulture za fondove programa EU „Kreativna Evropa“ i obuci službenika, civilnog sektora i pojedinaca o načinima konkurisanja.

Razmatrano je i usklađivanje kriterijuma konkursa koje raspisuju Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture, obostranom učešću u komisijama, kao i prioriteti u izmenama i dopunama zakona o kulturi i o medijima.

Tasovac je rekao da se pitanja kulture i informisanja tiču svih nivoa vlasti, kao i ustanova i pojedinaca, jer su te oblasti zajednička briga međunarodnih organizacija, nacionalnih ustanova, lokalne, pokrajinske i republičke vlasti.

„Naša uloga u svemu tome je da ih što više umrežimo. Bač je dobar primer kako to funkcioniše i taj model treba da razvijamo i dalje“, rekao je Tasovac.

Podsetio je da u obnovi kulturnih spomenika u Baču sarađuju Evropska komisija, međunarodni partneri, Ministarstvo, pokrajina i opština.

Grujić je rekao da Vojvodina ima sopstvene nadležnosti, ali da je bez obzira na to važna saradnja sa Ministarstvom kulture i informisanja, zajedničko učešće u radnim telima, izradi zakona i apliciranju za fondove programa Kreativna Evropa.

„Vojvodina je dobar partner i ima dobre odnose sa ostalim zemljama u regiji, Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom. Jedna multinacionalna Vojvodina jeste reprezent Srbije i na kulturnom i na medijskom planu“, rekao je Grujić.

Kako je novinarima rečeno, biće još sastanaka kakav je bio današnji, da bi se unapredio rad ustanova kulture.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga