Tanji se multietnički karakter Vojvodine

U odnosu na 2002. godinu, Vojvodina je doživela najveći demografski pad. U padu sa 80 odsto učestvuju pripadnici manjina

31. jan 2013

Višenacionalni karakter Vojvodine sve se više kruni i tanji – svedoče podaci iz popisa stanovništva iz 2011. godine. U ukupnom padu broja stanovnika u Vojvodini (115.103), sa četiri petine, odnosno učešćem od 80 odsto čine pripadnici nevećinske populacije. Najveći udeo u ovoj izgubljenoj populaciji Vojvodine čine Mađari (26%) i Jugosloveni (25%), pa Crnogorci (9%), Hrvati (6%), Slovaci (4%), Rumuni (2%), Bunjevci (2%) i Rusini (1%) – pokazuje analiza poslednjeg popisa stanovništva koju je sprovelo Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Nastavi li se ovaj trend , Vojvodina bi mogla postati pokrajina u kojoj će struktura stanovništva koji se ne izjašnjavaju da pripadaju većinskoj populaciji biti sastavljena od Vojvođana, Sremaca, Banaćana, Bačvana i onih drugih, koji ne žele da se odrede. U prilog ovome govori činjenica da se rast nevećinskog stanovništva prepoznaje mahom kod onih koji su se opredeljivali za regionalnu pripadnost ili se nisu izjašnjavali.

U strukturi pripadnika nevećinske populacije koja je zabeležila rast, 43 odsto odnosi se na one koji se nisu izjasnili, 30 odsto je onih koji su se opredeljivali za regionalnu pripadnost, a 22 odsto izjasnili su se kao Romi. Od nacionalnih manjina u Vojvodini, gotovo da je jedino romska populacija zabeležila porast u odnosu na podatke iz prethodnog popisa 2002. godine, a izvestan mali rast zabeležen je kod Albanaca, Goranaca, Bošnjaka, Nemaca i Vlaha.

Rezultati popisa iz 2011. godine pokazuju da je po relativnom padu od 94,34% (smanjenje ukupnog broja stanovništva u Vojvodini za 5,6 odsto), Vojvodina “bolje prošla” jedino u odnosu na region Južne i Istočne Srbije (88,49%). Imajući u vidu iskazan značajan bojkot popisa među stanovništvom Preševa i Bujanovca i ogroman apsolutni pad stanovništva ovih opština za 31.838 odnosno 24.760 žitelja, verovatno je da se ipak može zaključiti da je Vojvodina izvukla “najdeblji kraj”, odnosno najveći demografski pad od 2002. godine.

Izuzimajući Preševo, Bujanovac i Leskovac (-12.290) gledano po gradovima, najveći gubitak stanovništva pretrpeli su Sombor (-11.694), Zrenjanin-grad (-9.337), Subotica-grad (-8.043), Kikinda (-7.673) i Sremska Mitrovica-grad (-6.129).

Ostale, uporedne grafikone nacionalne strukture stanovništva po opštinama možete pogledati na sajtu Nezavisnog društva novinara Vojvodine www.najgradonacelnik.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga