Tanja Fajon pozvala vladajuću koaliciju da počne sa sprovođenjem zaključaka

"Pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza"

15. nov 2019

Šef delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon izjavila je danas nakon sastanka vlasti i opozicije o izbornom proceru da su dobili „nove predloge od svih aktera, ali sat otkucava“ i pozvala je vladajuću koaliciju da „više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem“, saopštila je danas Skupština Srbije.

„Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza“, istakla je Fajon.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kazao je da je ostvaren ograničen napredak od prve runde međusranačkog dijaloga, da vladajuća većina i opozicija „moraju da preduzmu korak napred – da se pomere od svojih početnih stavova“.

Bilčik je dodao da su imali priliku da čuju „stvarne frustracije u vezi sa nedostatkom poverenja“ i kazao da će biti potrebno da se nešto „značajno uradi da bi se izgradilo poverenje u ceo politički spektar i pokazalo građanima da se ulažu stvarni napori u cilju unapređenja uslova pre izbora“.

„Na našem produktivnom sastanku sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, dogovoreno je da se izaberu ‘3+1’ nova člana Regulatornog tela za elektronske medije, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore“, naglasio je on.

Bilčik je istakao da ti koraci i obaveze iz Zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naredne runde dijaloga.

Tokom dijaloga su pozvane sve državne institucije da ispune obaveze iz svojih nadležnosti i da u svom radu primenjuju najviše standarde transparentnosti.

U zaključcima međustranačkog dijaloga naglašeno da većina obaveza nije ispunjena

Na drugom međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta pozdravljena su postignuća i napredak u poboljšanju izbornih uslova od oktobarskog Prvog međustranačkog dijaloga, ali je naglašeno da većina obaveza i dalje nije ispunjena ili je delimično ispunjena.

Apelovano je da se donesu dodatne konkretne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, saopštila je Skupština Srbije.

Posrednici iz Evropskog parlamenta istakli su važnost napretka u primeni preporuka iz izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODHIR-a kako bi se regulisali svi bitni aspekti, rešili nedostaci i propusti u izbornom okviru, uključujući puni parlamentarni nadzor.

„Na pola puta od tri predviđene runde dijaloga, postoji jasan osećaj hitnosti preduzimanja značajnih koraka za rešavanje ključnih pitanja kako bi se ostvario stvarni napredak u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, pre svega u medijskom okruženju, t.j. u pogledu uloge REM-a, navedeno je u saopštenju o zaključcima sastanka.

Dodaje se i da su posrednici naglasili da je takav značajan i konkretan napredak neophodan za održavanje treće runde dijaloga, zakazane za 12 i 13. decembar 2019. godine.

Navedeno je da je vlada obezbedila ažurirane informacije o učinjenom napretku po pitanju obuke službenika zaduženih za vođenje i ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i ažuriranje novog internetskog sajta za informisanje građana o biračkom spisku.

Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Skupštini, razmatranjem pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga