Tana Fajon: Brine situacija sa slobodom medija i nasilje nad novinarima u Srbiji

Veruje da će biti pronađen način da se u njega uključi i najveći opozicioni savez, Savez za Srbiju

30. okt 2019

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon izjavila je danas u Beogradu da je brine situacija sa slobodom medija u Srbiji i informacije o nasilju i zastrašivanju novinara u zemlji koja teži da postane deo EU.

Na 11. sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), Fajon, kopredsedavajuća tog tela, podsetila je da je Evropska komisija u prošlom izveštaju o Srbiji konstatovala da u oblasti slobode medija nije bilo nikakvog napretka, prenosi Glas Amerike.

„Do nasilja nad novinarima i zastrašivanja ne bi trebalo da dolazi u zemlji koja teži da se pridruži EU. Srbiji je potrebno pluralističko medijsko okruženje sa garancijama za zaštitu novinara“, rekla je Fajon.

Ona je na sastanku u Skupštini Srbije najavila da će u drugoj polovini novembra biti objavljen „non-pejper“ dokument o vladavini prava u Srbiji.

Rekla je i da se za sredinu novembra priprema druga runda međupartijskog dijaloga i da veruje da će biti pronađen način da se u njega uključi i najveći opozicioni savez, Savez za Srbiju.

Izražavajući zabrinutost zbog nastavka bojkota rada parlamenta od opozicionih poslanika, Fajon je izrazila nadu da će se pre izbora situacija normalizovati i da će se opozicija vratiti u skupštinu.

Fajon je upozorila da Srbija ima najniži stepen usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i navela da Srbija nastavlja da intenzivira odnose s Rusijom i Kinom.

Dodala je da je u najboljem interesu EU da Zapadni Balkan bude njen deo, kako ne bi bio sredstvo i način za manevar trećih sila protiv Unije.

Kazala je da EP „nastavlja aktivnu podršku politici proširenja EU“ i da zagovara članstvo Srbije u EU kao „najbolji način za prosperitet zemlje“.

Odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom Fajon je ocenila „kao ne najbolju“.

Fajon je izrazila nadu da će po formiranju vlade u Prištine biti nastavljen dijalog sa Beogradom.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga