Tamaš: VANU postoji, moguća tužba Evropskom sudu za ljudska prava

"To što je aktuelna vlast uradila sa VANU je u potpunoj suprotnosti sa evropskim tradicijama, jer u Evropi ima mnogo regionalnih akademija"

11. juna 2017

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) akademik Julijan Tamaš izjavio je da ta akademija postoji, iako nema prostor za svoj rad, i najavio mogućnost podnošenja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava zbog odluka Ustavnog suda Srbije, “ukoliko bude građanske hrabrosti” da se to učini.

“VANU postoji od 2004. godine, ima svoj PIB, i svoj žiro-račun i registraciju u Briselu, što znači da možemo konkurisati za fondove Evrppske unije, pod uslovom da pronađemo još dve akademije nauka iz EU, kako bismo zajedno konkurisali”, rekao je Tamaš na skupu “Izazovi: Vojvodina” u Somboru.

Dodao je da je Ustani sud Srbije VANU proglasio neustavno osnovanom, ali nije doneo odluku o njenom gašenju.

“Mi nemamo prostorije, već funkcionišemo putem razmene imejlova i putem telefona. Trebalo bi sazvati neku sednicu negde ispod hrasta, ili negde u kafiću pa da vidimo šta sa tužbom. Ali, nisam siguran da ima građanske hrabrosti za to”, rekao je Tamaš.

Prema njegovim rečima, to što je aktuelna vlast uradila sa VANU je u potpunoj suprotnosti sa evropskim tradicijama, jer u Evropi ima mnogo regionalnih akademija.

“Svođenje VANU na separatizam je potpuna zamena teza. Mi smo uvek insistirali na tome da je to pitanje kulturnog identiteta Vojvodine. Za devet godina izdali smo više od 100 knjiga. Ali, u Srbiji se to očito ne ceni, već je na snazi parola ‘jedna nacija, jedna država, jedna akademija’”, kazao je Julijan Tamaš.

Optužio je predsednika Pokrajinske vlade iz Srpske napredne stranke Igora Mirovića da je “psihološki opterećen” željom da se destruiše Vojvodina, pa samim tim i VANU. “Vojvodina će, bojim se, biti cena priznavanja Kosova”, ocenio je Tamaš.

VANUK ugašen, VANU postoji 

Salon Salas4 2017Akademik Julijan Tamaš upozorio je da treba razlikovati VANU od Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK) i dodao da je VANUK ugašen jer je direktor podneo ostavku.

Bivši pokrajinski podsekretar za nauku Milivoj Bešlin rekao je da je VANUK ugašen “skandaloznom odlukom” Ustavnog suda Srbije, koja je doneta “preglasavanjem”.

“VANUK je bio osnovan kao javna ustanova, po Zakonu o javnim ustanovama i Statutom Vojvodine, a pokrajina ima puno pravo da osniva javne ustanove. Međutim, onda je predsednik Privrednog suda pitao Vladu Srbije da li sme da registruje ustanovu i da li sme da radi svoj posao. I potom je Vlada Srbije uputila zahtev Ustavnom sudu, koji je VANUK ocenio kao akademiju nauka, a ne kao javnu ustanovu. Tu je toliko pravnih i proceduralnih stvari prekršeno da je to kriminal i još jedan argument za tezu da su i zakonodavna i sudska vlast sluškinje izvršne vlasti. To je još jedan dokaz za autokratsku prirodu ove vlasti”, ocenio je Bešlin.

Istoričarka Latinka Perović kazala je da je VANU i 1979. godine, kada je prvi put osnovana, u srpskim nacionalističkim krugovima bila doživljavana kao “atribut državnosti” Vojvodine i kao političko pitanje.

Politikolog Boris Varga ocenio je da je VANU trebalo braniti uličnim protestima, na način kako se u Mađarskoj brani Centralnoevropski univerzitet.

“Međutim, protesta u Novom Sadu nije bilo i možda je to odgovor na pitanje koliko Vojvođani zapravo žele autonomiju”, rekao je Varga.

Drugi po redu skup “Izazovi: Vojvodina” održan je na Mijićevom salašu na Bukovcu pored Sombora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga