Tamaš: VANU će preživeti

Osporavanjem nadležnosti Vojvodine da finansira VANU nije osporeno postojanje te akademije

29. okt 2012

Predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU) Julijan Tamaš izjavio je da će ta institucija preživeti uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajinskih vlasti da je finansiraju.

Tamaš je za današnji novosadski Dnevnik rekao da osporavanjem nadležnosti Vojvodine da finansira VANU nije osporeno postojanje te akademije.

Ocenio je da bi opstanak VANU formalno-pravno mogao biti doveden u pitanje tek eventualnim ukidanjem Statuta Vojvodine, ali je dodao da ni tada VANU ne bi bila ugašena.

„Regionalne akademije ne mogu se tako ukidati, one postoje svuda u svetu. Elementarno je ljudsko pravo da se ljudi udružuju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture. I VANU će opstati, bilo kao ljuska od jajeta bez sadržaja, ili, pak, s nekim sadržajem“, poručio je Tamaš.

Predstavnici Vlade Vojvodine ranije su izjavili da se rešenje za problem finansiranja VANU traži u dogovoru sa Vladom Srbije.

VANU je uz vojvođansku kancelariju u Briselu, najčešća meta kritika opozicionih stranaka u pokrajinskom parlamentu, koje u toj instituciji vide „elemenat državnosti“ i korak ka stvaranju „države u državi“.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga