TAMARA KALITERNA: Verski, zverski i švercerski razlozi

Kosovski ministarski marifetluci

Priredio: Tamara Kaliterna
24. okt 2013

„Nekoliko hiljada Srba“ je u subotu u centru Gračanice bilo na mitingu Građanske inicijative „Srpska”. U masi meštana su primećeni funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović i generalni sekretar vlade iz redova SPS Veljko Odalović, obojica Beograđani. Listu „Srpska“ je sačinio vladajući Beograd.

Posle mitinga je „nekoliko hiljada građana“ zašlo u portu ženskog manastira Gračanica, gde 20-tak monahinja moli, veze i okopava. Tu se zatekao i predsednik SPS Ivica Dačić koga su dočekali pljeskanjem i ovacijama.

Dačić, usput premijer Srbije je uredno zatražio i uredno dobio dozvolu vlade Kosova preko kurirske službe EULEX-a da 19. oktobra poseti Kosovo. Ranije je potpredsednik vlade Kosova Hajredin Kuči (Kuci) odlučivao ko će smeti na Kosovo, pa zvao se on i premijer Srbije. Dačić je zahtev za subotnju posetu potkrepio verskim potrebama. Subota je u crkvenom kalendaru dan sićušnih Trotima, Savatija i Dorimedonta.

Kosovske vlasti nisu dozvolile Dačiću da poseti Kosovo 4. oktobra, jer je hteo na izborni skup u Štrpce. Dozvola se izdaje samo u humanitarne svrhe. Dozvolu uvek dobiju oni koji je traže iz religioznih poriva.

Zverski razlozi

Dve nedelje kasnije pomazanik Dačić je iz gračaničke crkvene porte u kojoj su osim „nekoliko hiljada građana“, bili svi kandidati za gradonačelnike liste „Srpska”, deset minuta pozivao „na birališta“, „jedinstvo“, „pobedu“, „nacionalne interese“. Okupljeni su preobraženiku odgovarali sa „Ivice, Srbine”, skandiranjem „Srpska” i „Kosovo je srce Srbije”.

Dačić je ukorio Srbe što bacaju bombe „jedni na druge“. Poručio im je kao Isus: „Ko tebe kamenom, ti njega hlebom“. A onda se poneo kao antihrist rekavši o Albancima: „Moramo da uradimo nešto što njima (prištinskim vlastima) ne odgovara”. Gračanica je pet kilometara daleko od glavnog grada države Kosovo.

U bogomolji je premijer Srbije politizirao sa vladikom Teodosijem i kandidatima, sastao se sa ikonama i oltarom. Dačiću su iz prednjeg dela naosa ortački namigivali likovi iz freske „Strašni sud“. Tu je bila i crna ptica zloslutnica tankih nogu koja vucara ljudsku ruku.

Posle dva dana iste surove freske dočekale su potpredsednicu SPS Slavicu Đukić Dejanović koja se prerušila u maskirnu odoru ministarke zdravlja. Ona je iz iste manastirske porte pozvala Srbe da glasaju za listu Beograda. U Gračanici ima osam srpskih lista.

Sutradan je „Srpsku“ hrabrio i Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije u poslovnici „Telekoma Srbija“ u Kosovskoj Mitrovici. Ljajić je jedini političar u Srbiji bez odmora od vlasti od 2000. godine.

Vučić kolateralna šteta Vulina i „Politike“

U utorak je predsednik Srpske napredne stranke Srbije Aleksandar Vučić otkazao posetu Gračanici i Leposaviću, jer je Priština po drugi put u razmaku od pet dana zabranila Aleksandru Vulinu, ministru zaduženom za Kosovo da poseti svoj resor. Kada je za Božić 2013. predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zabranjeno da poseti Gračanicu, njegov najbliži saradnik Vučić nije bio tako odlučan.

Onog dana kad je Vučić sa Vulinom trebalo da doputuje u Leposavić, tu je bio zakazan predizborni skup „Srpske“. Za Vučića su uz diplomu počasnog građanina bili spremljeni i ključevi ove varošice od desetak hiljada stanovnika koji su mu dodeljeni in absentia.

Poseta beogradskog dvojca manastiru je bila samo dimna zavesa za Prištinu. Dimnu zavesu je nesmotreno razotkrila Vulinu najdraža „Politika“. Ona je i u internet izdanju, dostupnom na Kosovu, uoči Vulinovog i Vučićevog odlaska na Kosovo otkrila da će „država Srbija nastaviti da finansira život na KiM upravo zato što će formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO)“. „ZSO će postati deo našeg ustavno-pravnog poretka“, rekao je Vulin čekajući da mu kosovska država dozvoli put. Vučić je ispao kolateralna Vulinova šteta.

Vulinu je nekoliko puta zabranjen ulazak na Kosovo. Prvi put je tražio dozvolu da klekne u Pećkoj patrijaršiji ali je skoknuo do Goraždevca gde je 14. oktobra na predizbornom skupu „Srpske“ najavio „izgradnju Srpske“, što Milorad Dodik radi godinama. Nakon toga se Vulin 17. oktobra ušunjao na Kosovo. Kosovska policija misli da se predstavnik izvršne vlasti Srbije služio prelazima koje koriste kradljivci stoke, drva, šverceri benzina, ljubavnici i ostali u sukobu sa zakonom.

Trgovina ljudima

Vulin obožava crnu uniformu. Još dok je bio direktor vladine Kancelarije za KiM, na levom ramenu njegove crne košulje je bila srpska trobojka sa dvoglavim orlom, a na desnom čičkom zakačen natpis „Kancelarija za KiM“. Sa takvim imidžom je Vulin u manastiru Zočište slavio Svetog Kozmu i Damjana. Terenski stajling Vulina su i crne pantalone. Isti modni trend furali su „crnokošuljaši“ (camicie nere), fašističke paravojne horde Benita Musolinija (Mussolini). Na Musolinijeve musketare su se ugledali Britanska unija fašista i nemački esesovci. Za boju terenske uniforme Vulin je mogao birati između 966 boja koliko ih ima u svetu.

Vulin je na Kosovo prispeo iz Grčke. Tamo je prepodobni hilandarskoj Bogorodici doveo kandidate „Srpske“ da ih blagoslovi, iako je ova gospa Trojeručica, pa je mogla u isto vreme blagosloviti tri liste. Kad su u Srbiji počela da se rađaju telad sa tri glave, svi su tvrdili da je to zbog NATO bombardovanja, što je lažna propaganda, jer ova Trojeručica postoji od 717. godine.

Kandidati ostale trideset tri izborne liste kosovskih Srba koji će se okušati na lokalnim izborima na Kosovu na Dan Visariona ispovednika su se prekrstili sa tri prsta kad su čuli za nedolično ponašanje majke božije. Pitaju se ko je bogorodicu potplatio da deli nebeski narod. Godišnje Srbija iz budžeta na račun Svetog arhijerejskog sinoda SPC za obnovu Hilandara uplaćuje oko milion evra.

Zatim su zemaljski Srbi angažirali još tri prstohvata kada su čuli da je blagoslovene predvodio Vulin, večiti iskušenik. Kao politički početnik – komunista, pa u sledećoj reinkarnaciji nepokolebljivi socijalista.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga