TAMARA KALITERNA: Srbija u drugom stanju

Premijer države u kojoj je prosečni životni vek 59 godina, u Srbiji je dočekan kao svetac i spasitelj. Od tolikog podilaženja i metanisanja i njemu je bilo neprijatno

Priredio: Tamara Kaliterna
26. mar 2011

Ruski premijer Vladimir Putin Putin je zakasnio u Beograd jer se zadržao u dvodnevnoj poseti Sloveniji, gde je potpisao sporazum o osnivanju slovenačko-ruske kompanije koja će graditi deonicu gasovoda Južni tok kroz Sloveniju. Ljubljani je poverio ventil za dovod gasa u okolne zemlje.
Putin je u višečasovnoj poseti Beogradu obećao dugoročno Srbiji sporazum o strateškom partnerstvu, srednjeročno da će Južni tok prolaziti kroz Srbiju, što je „jasno kao što je pomorandža žuta i okrugla”. Na 460 kilometara možebitne trase gasovoda kroz bratsku Srbiju nisu ucrtani ventili. U Beogradu su konkretizovana tri međudržavna i jedan međugradski ugovor.
Srpsku delegaciju u pregovorima činili su predsednik države, premijer, vicepremijer i tri ministra, a rusku premijer i tri ministra. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije bio uključen u delegaciju Srbije, ali je sa Putinom ćeretao pola sata u službenim prostorijama Borisa Tadića.
Putin je šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije saopštio da bi, ako Srbija uđe u NATO, Alijansa mogla iz Srbije uperiti rakete na Rusiju. Tada će Rusija okrenuti svoje rakete ka Srbiji, zapretio je. Premijeru, nostalgičnom za sovjetskom velesilom je geopoetika slaba strana – Bugarska, Rumunija i Turska su članice NATO-a i geografski bliže Rusiji. Iz ovih zemalja će i rakete manjeg dometa dohvatiti Rusiju. Na ove Putinove pretnje šefovi poslaničkih grupa su se našli u prvom agregatnom stanju – smrzli su se. Umesto predviđenih 2,5 minuta za susret u četiri oka sa Putinom, svaki šef je dobio samo dva minuta. Nije bilo vremena ni da se kurtoazno pitaju za zdravlje, ženu, decu. Mogli su samo da slušaju.

Beograd obrao jabuke

I Srbija i Rusija su članovi Partnerstva za mir, predvorja NATO-a, a Putin je, umesto u podatnoj Srbiji, prenoćio u Sloveniji, koja je te sedmice slavila sedmu godišnjicu učlanjenja u NATO.
Mlađan Dinkić, predsednik dve stranke, nudio je Putinu tuđi udeo u Fijatu. Putin je odbio, ali je, ne znajući da Dinkić od februara nije ministar ekonomije, tražio da Srbija sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom proširi na Kazahstan i Belorusiju. Koja je pod sankcijama EU, a u martu je Srbija obećala Briselu da će i ona kazniti Belorusiju. Kazahstan je poslednja sovjetska republika koja je poželela nezavisnost od Moskve, zemlja nomada i jabuka u kojoj je persijska Nova godina državni praznik. A sporazum o slobodnoj trgovini manifestovao se tako što je lane Srbija najveći spoljnotrgovinski deficit imala sa Ruskom Federacijom – 23,3 odsto ukupnog deficita.
Putinova poseta Skupštini je kasnila tri sata. Ta tri i još nekoliko dodatnih sati, neki poslanici tumarali su koridorima skupštine, jer im je zabranjeno da izađu iz zgrade. Krili su se iza postera sa Putinovim likom na kojima je pisalo “Srbin”. Kao da je “Srbin” kompliment. Iz istog parlamentarnog magacina uzeti su i plakati kojima su pred crkvom Sv. Save Putinu mahali članovi Obraza.
Putin je rekao u Skupštini da „nema nijedne stranke u Dumi i van nje, koja ne gaji tople osećaje prema srpskom narodu”. Mislio je na vladajuće, neregistrovane i zabranjene stranke među kojima su Antipartijska grupa, Levi komunisti, Levi opozicionari, Piratska partija, Partija života, Partija penzionera, Hizb ut tahrir… Dragan Todorović, potpredsednik SRS je Putina zamolio da „ ne dozvoli da Vojislav Šešelj prođe u Hagu kao Slobodan Milošević”, ali je Putin na to odmahnuo rukom. Kad je napuštao Skupštinu, izbegao je pedesetak poslanika koji su čekali da ga pozdrave.
Osim narodnih predstavnika, i narod je tih sati upao u drugo agregatno – tečno stanje. Svega je bilo u tom pijanstvu osim trećeg, najželjenijeg – gasovitog stanja za Srbiju prokopanu Južnim tokom.
Večernje novosti su Putina unazadile u “predsednika Rusije”, jer je taj mandat potrošio 2008. List Danas je izveštaj sa utakmice Zvezda – Zenit smestio na političku stranu, a TV Pink je zbivanja sa Putinom ilustrovala orkestarskim izvođenjem “Podmoskovskih večeri”. Odmah posle je emitovana serija “Veliki brat”. Kad su Miloševića prvi put sahranjivali, orkestar je takođe svirao “Podmoskovske večeri” po izboru ožalošćene porodice.
Putin je povezao premijera Srbije Mirka Cvetkovića od aerodroma do grada, Ivica Dačić je morao da se snađe za prevoz, građani su satima čekali da u automobilu zatamnjenih stakala ne vide Vladimira Vladimiroviča, čekali su sveštenici i pripadnici Stranke srpskog spasenja pred najvećim pravoslavnim hramom na Balkanu da svrati na povratku sa stadiona. Na stadionu su pozdravljali Putina neki u srednjevekovnim kostimima. Da ih ne prepoznaju, valjda. Oni koji su mu na Marakani skandirali “Ti si Zvezdin četnik, Putine!”, nisu bili kostimirani.
Putin je dočekan uz limeni orkestar. Ne iz Guče, već vojni, iako ovakvim gostima
ne sleduju vojne počasti. Troje vojnika metlama su terali prašinu sa crvenog tepiha. Titoisti su to radili usisivačem sa produžnim gajtanom.
Od životinja, za doček Putina regrutovani su psi i konji.
U Predsedništvu Srbije Putinu je za ručak ponuđen verski i laički meni. Ništa blini, boršč, piroške, Karađorđeva šnicla, bosanski lonac, deset s lukom, “čorbu niste imali”, pa ni ruska salata. Već: tartar, brancin, iceberg salata, potage, cherry paradajz sa rukolom, mozzarella… Servirano je vino, iako Rus, kao i svaki Srbin najviše voli pivo.

Danajcima – danajski pokloni

Putin je poklonio Cvetkoviću set rakijskih čašica. Poklon nije zlurad, jer Cvetković ima 61 godinu. Prosečan životni vek u Rusiji je 59 godina, uglavnom zbog intenzivnog alkoholizma oba pola, a Cvetković je preskočio statističku granicu.
Putin se vratio ženi i deci sa dve ikone Belog anđela. Jednu je dobio od premijera, drugu na kojoj je anđeo atletske građe je dobio od sportskog društva Crvena zvezda. Još dve, drugačije, dobio je od socijalistkinje Slavice Đukić Dejanović. Kao da je ovaj KGB-ovac svešteno lice. U prtljag je dodata i ikona Simeona Mirotočivog, Stefana Nemanje kad je bio građansko lice. Nemanja je kršten po latinskom, a onda se pokrstio po grčkom obredu. Svetac SPC je rimskom caru Fridrihu Barbarosi (crvena brada, na italijanskom, opaska autorke) ponudio vazalstvo Raške i 20.000 vojnika za rat protiv Vizantije ako car prizna Nemanji vlasništvo nad prošlim i budućim agresijama. Fridrih je odbacio velikodušnu ponudu. Nemanja je krstaškim ratom napravio genocid nad bogumilima. Sin mu Stefan opisao je zločine njegove svetosti: “On izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim. Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu”.
Gost iz Rusije je Tadića počastio nosačem pisaćeg pribora, a zauzvrat dobio knjigu „Srbija od zlata jabuka”. Tadić voli kako YU grupa peva “Od zlata jabuka”: Ti imaš neku vrlo čudnu moć/zbog tebe ja ne spavam celu noć/čekam trenutak kad ćeš opet doći/da me izlude tvoje plave oči.
Zvezdaši su Putinu poklonili člansku kartu s brojem 2, jer je ona s brojem 1 dopala optuženiku Draganu Džajiću, dres sa brojem jedan, maketu pehara i gornji deo srpske narodne nošnje – kimono. Predsednica parlamenta darovala mu je i knjigu o Kosovu na kojoj je obeležila stranicu sa Putinovim govorom o “južnoj srpskoj pokrajini”.
Od SPC je Putin dobio Oden Svetog Save, koji su dobili i Dragoljub Mihailović – čiča Draža, Jurij Luškov, bivši gradonačelnik Moskve koga je lane Putin smenio. Žena Luškova je najbogatija Ruskinja sa imovinom od četiri milijarde dolara. Nosioci crkvene počasti su i dvojica Srba-košarkakaša koji igraju u SAD, Srpsko pravoslavno pjevačko društvo iz Sarajeva, Bogoljub Karić, Matija Bećković, Miroslav Mišković, Milka Forcan, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, privrednik iz Titan Cementare Kosjerić, arhitektica iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, vlasnik firme Karin Komerc MD.
Dobitnik počasnog doktorata Beogradskog univerziteta je odbio da ga preuzme kad je čuo da su ga častili zbog unutrašnje-političkih potreba Srbije.

Jednom omrkne, drugima svane

Za Rusiju vreme staje marta 2011. Posle 30 godina u nedelju ukida zimsko i letnje računanje vremena. Predsednik Dmitrij Medvedev je odluku obrazložio humanitarnim razlozima: “Ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gde da se denu tokom tog sata viška. Da ne pominjem nesrećne krave i druge životinje koje ne razumeju zašto muzilje dolaze u drugačije vreme”.
Island je jedina evropska zemlja koja ne menja računanje vremena. Rusija je ionako boljom polovinom u Aziji. Letnje vreme se uvodi da bi se štedela energija. Rusija ne štedi, ali je zato u utorak Minsk, saveznik Kremlja, zamolio Rusiju da snizi previsoke cene izvoznih energenata.
Dok su Putinu metanisali u Beogradu, u Moskvi je nevladina agencija Levada objavila da je premijerova popularnost u martu spala na 69 odsto, što je najniže u proteklih pet godina. Popularnost Medvedeva pala je na 66 odsto. I ona je najniža od kako je Medvedev preuzeo dužnost od Putina 2008. godine.
Popularnost im se utišala godinu dana pred izbore.

(www.autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga